Графит „ОВК“ на улазу у зграду Конзулата Србије у БечуНа згради у којој се налази Конзуларно одељење Амбасаде Србије у Бечу, током ноћи су непозната лица исписала графит такозване Ослободилачке војске Косова(ОВК), због чега Амбасада тражи пооштравање мјера безбједности српских дипломатско-конзуларних представништава у Аустрији.

Амбасада Републике Србије упутила је данас вербалну ноту Министарству спољних послова Аустрије у којем аустријске власти обавјештава о графиту терористичке организације косовско-албанских екстремиста ОВК, који је написан на згради у којој се налази Конзуларно одељење Амбасаде Србије.

Амбасада је Министарство позвала да обавијести све надлежне институције Аустрије о овом догађају, и да предузме све мјере како би открило починиоце.

Такође, Амбасада захтјева и пооштравање мјера безбједности дипломатских представништва наше земље у Бечу, Салцбургу.

Овај догађај засигурно не доприноси смањењу тензија и поновном успостављању дијалога у Бриселу о нормализацији односа између Београда и Приштине, који је због серије једностраних мјера власти у Приштини прекинут. Амбасада сматра, с тим у вези, овај инцидент даљом провокацијом и довођењем у опасност дипломатских представништва Србије, што је супротно Бечкој конвенцији о дипломатско-конзуларним односима“, наводи се у ноти.

Државни секретар у Министарству иностраних послова Србије Ивица Тончев, задужен за безбједност и контролу дипломатско-конзуларних представништава у свијету, хитно је отпутовао у Беч како би се на лицу мјеста упознао са ситуацијом на терену.

Извор: ИН4С


Напиши коментар