Директор школе у Београду забранио мајице са ликом Гаврила Принципа


Графит Гаврила Принципа, Београд, улица Гаврила Принципа, аутор: БУНТ!

Директор натерао момке да скину мајице уз речи да је Принцип „мајмун који је започео Први светски рат”.

Унија синдиката школа у Београду саопштила је данас да директор ОШ „Никола Тесла” у Раковици Станислав Стевујевић натерао ученике те школе да скину мајице са ликом Гаврила Принципа и мајице са натписом „Догодине у Призрену” уз оптужбе да тиме позивају на насиље и националну провокацију.

У саопштењу се наводи да се догађај десио у петак, 1. марта када је Стевујевић натерао момке да скину мајице уз речи да је Принцип „мајмун који је започео Први светски рат”, преноси Бета.

„Након што су скинули мајице, малтретирање се наставило у његовој канцеларији тако што им је одузео мобилне телефоне и инсистирао да из њих избришу фотографије са спорним мајицама. Читав процес испитивања се одвијао без присуства родитеља, иако су професори питали директора да ли да их позову, што је овај одбио”, пише у саопштењу.

Додаје се да су родитељи затражили састанак са Стевујевићем, али је он то одбио рекавши да за тим нема потребе.

„Оно што је забрињавајуће је чињеница да министар просвете упорно толерише понашање овог директора којег је и поставио на то место у августу прошле године, иако је само неколико месеци пре тога шамарао ученика у просторијама школе”, навела је Унија и додала да је тај случај заташкан. Унија је оценила да је министар просвете Младен Шарчевић упознат са догађајима у вези са Стевујевићем и упитали да ли ће се овога пута нешто предузети.

Члан организације Млада Босна Гаврило Принцип извршио је атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда 28. јуна 1918. године. Умро је у затвору у Терезину. Убиство престолонаследника био је повод за почетак Првог светског рата, и напад на Србију.

Коментар Магацин-а: Поред чињенице да је срамно да у Србији постоји овакав професор и да он предаје нашој деци, чињеница је да преумељење Срба узима данак, па имамо овакав случај безмогаша и покондирене тикве. Дец, вама свака част, очигледно сте паметнији и свеснији него они који вас данас „уче“.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар