Заменик директора „Фигаро магазина“: Србија није схваћена у историји, не треба заборавити шта јој свет дугујеСрбија није схваћена у историји, а свет није разумео њен огроман значај“, изјавио је заменик директора француског „Фигаро магазина“ Жан-Кристоф Буисон додајући да се на западу заборавља шта је све Србија донела европској и светској историји, науци, духу, култури, политици.

– Не заборавимо шта свет дугује Србији, мото је моје личне борбе. Нисам само ја у питању. Има Руса, Енглеза, Италијана, Француза који скрећу пажњу на то колико је Србија у суштини важна земља чега можда Срби сами нису ни довољно свесни – рекао је Буисон за „Вечерње новости“.

Он је оценио да је бомбардовање 1999. године без дозволе УН, било с моралне тачке гледишта, издаја према Србији додавши да је све то могло да прође без Француске.

Србија се, додаје, последњих 20-так година осећала изданом од старих савезника у Европи и окренула земљама које јој пружају руку – Русија, Кина или земље Залива.

– Мислим да се коначно нешто догађа с Француском на том плану, парадоксално у односу на скандал који се догодио 11. децембра. Изгледа да су француске власти схватиле грешку. Осећају тај морални дуг према Србији – рекао је он.

Додаје да ће председник Емануел Макрон ускоро доћи у Београд те да постоји најзад политичка воља Француске да схвати да јој је Србија драга земља с којом осим економских веза, може да има и дипломатску блискост.

– Макрон је свестан да Србија има дугу историју, веома блиску Француској. У исто време је и прагматичан. Зна важност тог односа у региону који економски контролише Немачка. „Ванси“ на београдском аеродрому је одличан пример тих освежених веза – рекао је он.

Када је реч о решавању питању Косова, Буисон каже да је то вештачка „држава“ и у том смислу што су њене границе лажне.

– Не верујем у могућност разграничења. Не знам како то може да доведе до општег признања, тим пре када је данас све више земаља које своја претходна признања повлаче, схватајући да Косово није држава. Косово је аномалија – политичка, економска, социјална. Тамо усред Европе, цркве чувају страни војници – рекао је он.

Како додаје, не постоји договор који би свима одговарао.

– Север је де факто прикључен остатку Србије, а остали део функционише као корумпирана „држава“ коју је као гангрена захватила мафија и коју штите Американци – истиче Буисон.

И сви, како каже, на то ћуте јер сматрају да је то мање лоше од рата.

– Тај статус кво ће, по мом мишљењу, потрајати. А да би се уопсте разговарало, Албанци прво морају да укину стопроцентне таксе које су наметнули. Док актуелни лидери Тачи и Харадинај не напусте власт, нема о чему да се разговара – сматра француски новинар.

Извор: Блиц


Напиши коментар