Ко плаћа Блеров институт да саветује Владу Србије, Брнабић тврди: Раде волонтерски…


Премијерка Србије Ана Брнабић и даље не даје одговор на питање Инсајдера ко плаћа Институт за глобалне промене Тонија Блера да саветује Владу Србије.

Брнабић је на конференцији за новинаре више пута поновила да се за услуге Блеровог института не издваја ни динар из буџета Србије, као и да саветовање Владе спада у њихове „про боно активности“. На питање Инсајдера да ли то значи да њих баш нико не плаћа да саветују српску владу, Брнабић је одговорила да то питамо Блеров институт. Иако је и у среду истакла да Влада ради транспарентно, и поред инсистирања, премијерка није хтела да обећа Инсајдеру да ће доставити уговор са Институтом.

Након што је на сајту Института за глобалне промене Тонија Блера јавно објављен оглас за ангажман два саветника у Влади Србије, који ће бити задужени за „високо приоритетне пројекте Владе“ и „подршку државним званичницима у односима с јавношћу”, Инсајдер је покушао да од премијерке Ане Брнабић сазна ко плаћа Инситут да саветује српску владу. Она је на конференцији за новинаре пре скоро три месеца обећала да ће Инсајдеру доставити ту информацију, али је редакцији Инсајдер уместо тога из њеног кабинета поручено да новинари Инсајдера питају Блеров институт ко их плаћа.

Исто питање Инсајдер је у среду поставио српској премијерки на конференцији за новинаре, али је она више пута поновила да се за услуге Блеровог института не издваја ни динар из буџета Србије.

„То што Блеров институт ради је део њихових непрофитних активности, дакле про боно активности, волонтерских. Ниједан једини динар из буџета, од новца пореских обвезника, не иде на услуге Блеровог института. Зашто имају такве непрофитне активности, који се односе, на Србију, морате њих да питате. Не могу да говорим о стратешкој политици Института. Ја вам кажем ми не плаћамо, а ви мене питате зашто они то раде про боно,“ навела је Брнабић и упитала: „Ко сам ја, портпарол Института“.

На питање Инсајдера да ли то значи да Блеров институт не плаћа баш нико да саветује Владу Србије, Брнабић је одговорила: „Не, не плаћа га Влада Србије“.

Премијерка је након молбе да новинарима достави уговор који је Влада потписала с Институтом, навела да „мора да провери на који је начин то регулисано“ и поновила да га не плаћа Влада.

На констатацију новинара Инсајдера да је важно да се зна ко плаћа Блеров институт, Брнабић је одговорила да она „не зна да их ико плаћа“.

„Да ли сте чули за неку организацију која има про боно активности? Када неко има про боно активности, то значи да за те про боно активности они не добијају новац. Не знам зашто сте ви уверени да ако неко ради про боно, да му неко други даје тај новац. Ја сам радила ствари у животу про боно. Имала сам нормалан посао, којим сам зарађивала за живот, радила сам про боно за Националну алијансу за локални и економски развој (НАЛЕД). То ми НАЛЕД није плаћао, што не значи да ми је плаћао неко трећи,“ одговорила је премијерка.

На молбу Инсајдера да достави уговор, па да све буде јасно, Брнабић је Инсајдер поново упутила на Блеров институт, а на констатацију да Институт није одговоран грађанима Србије, него Влада, она је рекла да је све у потпуности транспарентно и да се ниједан динар из буџета не издваја на то.

Новинарка Инсајдера је поново затражила од премијерке уговор, на шта је она одговорила: „Хвала“.

Конкурс за саветнике уклоњен након писања медија

Институт за глобалне промене бившег британског премијера Тонија Блера почетком децембра расписао је конкурс за два виша саветника Владе Србије. Међутим, након интересовања медија, конкурс је уклоњен с њиховог сајта, иако је у њему писало да истиче 21. децембра.

Како су у Блеровом институту рекли за Инсајдер, понуде за посао су склоњене јер су кандидати пронађени. Такође су навели да ова два радна места не финансира Влада Србије. На питање ко их плаћа, нису желели да одговоре.

„Понуде за посао су склоњене (са сајта) јер смо идентификовали кандидате. Ове позиције су повезане с пројектом Института у Србији који служи као подршка јачању јавних служби. Оне чине део ширег, непрофитног рада Института који служи као подршка владама широм света и није коштала Владу Србије,“ рекао је за Инсајдер портпарол Института Бенедикт Мејкон-Куни.

Премијерка Ани Брнабић претходно је изјавила да је ангажовање Блеровог института у форми „деливири јунита“ почело у време бившег премијера Александра Вучића, а да је она само наставила ту праксу.

„Деливири јунит ради на најбољи могући начин. Помаже Влади и свим ресорним министарствима да би неке од најбољих пројеката испоручили. То не плаћају грађани Србије,“ навела је Брнабић.

О ангажовању Тонија Блера у Србији писао је и Гардиан, који је објавио да је уговор о саветовању између Србије и Блерове агенције склопљен у Абу Дабију, а да ће његове услуге бити финансиране из фондова Уједињених Арапских Емирата.

Извор: ИнсајдерКоссев


Напиши коментар