Министар пољопривреде Србије: „У Србији остаје нулта толеранција на ГМО“


Фото: Илустрација: Мондо/Марио Милојевић

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић је изјавио данас да је у Србији нулта толеранција на производњу и трговину генетски модификованим организмима (ГМО).

Недимовић је у Скупштини Србије казао да постоји посебан закон за ГМО, тако да приче које се везују за измене и допуне Закона о безбедности хране које су на дневном реду седнице апсолутно не стоје.

„Молим вас као Бога не узнемиравајте јавност. Нека је на част ономе ко покушава да наруши фитосанитарну сигурност ове земље. Нулта толеранција је и на производњу и трговину ГМО „, истакао је Недимовић.

Недимовић је образлажући предложене законе рекао је да је безбедност хране један од приоритета министарства и Владе Србије и да следи озбиљна реформа у том сектору. Према његовим речима, до априла ће Србија добити акредитовану државну националну лабораторију за контролу квалитета. Тиме се систем референтних лабораторија полако заокружује, што државу чини независном да може да са аспекта фитосанитарне и ветеринарске безбедности има институцију која има најсавременије уређаје путем којих може да утврди шта егзистира на простору Србије и шта се покушава да се увезе.

Недимовић је рекао да је изменама и допунама Закона о безбедности хране утврђена подела послова Министарства пољопривреде и Министарства здравља у погледу врста хране коју ко контролише, наводећи да пре свега мисли на санитарну инспекцију.

„Мора се тачно знати ко шта контролише на тржишту“, рекао је Недимовић.

Посланик Иван Костић (Двери) критиковао је данас предложене законе из области пољопривреде, који су на дневном реду заседања Народне скупштине, наводећи да они предвиђају гашење Дирекције за националне референтне лабораторије, те да комплетан надзор безбедности хране тиме прелази у руке странаца.

Костић је навео да у члану 5. Закона о безбедности хране комплетан надзор безбедности хране прелази у руке странаца.

Критиковао је и то што се из новог закона бришу чланови који се тичу генетски модификоване хране.

„Све што се тиче проблема са генетски модификованом храном избацује се у новом закону, више не постоји. То значи да ова влада на челу са СНС ускоро припрема измене закона о генетски модификованим организмима и да ће то у наредном периоду бити на дневном реду скупштине“, рекао је Костић.

Главни проблем је, каже, то што се развлашћује Дирекција за националне референтне лабораторије.

„Дирекција која је основана пре десет година и на коју је ова власт у протеклих седам година потрошила 10 милиона евра, званично се саопштава да свој посао није радила у складу са законом, да није испунила стандарде због којих је основана и да се развлашћује“, рекао је Костић.

Извор: Мондо


Напиши коментар