НАТО убице: Амерички пилот хвали се убиством српског пилотаАмерички пилот Џефри Хванг, који је 26. марта 1999. оборио два „мига 29“, где је у једном од њих погинуо српски пилот Зоран Радосављевић у рејону Бијељине, хвалио се овим својим зликовачким чином.

Није му било довољно што је за америчке медије ликовао како му је било драго када је видео да падају југословенски авиони и чак силно желео да се у њима налазе и пилоти, већ је отишао толико далеко да је позирао с осмехом поред свог ловца Ф-15Ц на коме су постављене две зелене звезде, које симболизују његове ваздушне победе током НАТО агресије СРЈ, док на души носи и живот најмлађег пилота Војске Југославије.

Овакво понашање америчког пилота Џефрија Хванга коментарисао је и Радосављевићев колега, пилот пуковник Слободан Перић, који је са њим летео у пару и чији је авион такође оборен, али је он успео да се катапултира и преживи.

– Читао сам чланке тих пилота који су оборили наше авионе, те хвалоспеве тог Ханџе, како га већ називају ти велики Американци. Читао сам на три-четири листа да се хвали и чак изјављује да му је толико драго било кад је видео два авиона како падају на пун облак и надао се да су и пилоти у њима. Увек сам у животу говорио после том истом Ханџи: „Да ли би полетео, да ли би уопште седео у авиону исправности као што је био мој авион?“ Само бих га запитао да ли би пристао да се заменимо нас двојица, да ли би он смео мени да изађе на мегдан да сам ја био у његовом, а он у мом авиону – изјавио је Перић у РТС филму „Нико није рекао нећу“.

Подсетимо, ујутро 26. марта 1999. године, мајор Слободан Перић и капетан И класе Зоран Радосављевић добровољно су се јавили да полете. Осам минута по узлетању, Перић, који је био вођа, установио је да му радар не ради. Над Зрењанином у бришућем лету јављено је да је непријатељ над Ваљевом, описује дешавања тог дана портал Тангосиx. Док су покушавали да на небу уоче противника, вођа је видео четири трага, на 10 до 15 км удесно, и кад су трагови нестали, схватио је да су то ракете ваздух-ваздух. Викнуо је пратиоцу да бежи и пошао у спуштајући заокрет, док је Радосављевић бежао у облаке. Након што је избегао прву ракету, друга је Перићев авион погодила у десну страну трупа. Катапултирао се и приземљио у атару села Доња Трнова у Републици Српској. Прихватили су га локални Срби и вратили кући у року од неколико сати.

Радосављевићев авион је погодила ракета у близини кабине и усмртила га на месту. Летелица се распала, а српски пилот је пао у засеок Жуге, са делимично отвореним падобраном. Мештани су нашли његово тело и пребацили га у Србију. Посмртно је унапређен у чин мајора и одликован медаљом за храброст.

Потресна порука мајци

Шта је човек ако изгуби своју отаџбину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи – изговорио је Зоран Радосављевић дан пре погибије својој мајци, која га је молила да не лети.

О Зорану Радосављевићу

– Рођен је 26. фебруара 1965. у Приштини

– Школовао се у Ваздухопловној општој средњој војној школи „Маршал Тито“ у Мостару, затим на Ваздухопловној војној академији у Пули и Задру

– По завршетку војне академије 1986. започиње каријеру као пилот-ловац на авиону „миг-21“

– 1992. унапређен у чин капетана прве класе и завршава преобуку на авиону „миг-29“ и постаје најмлађи пилот у ескадрили „мигова 29“ ЈРВ

– 1996. на Саобраћајном факултету у Београду уписао је постдипломске студије

– 1998. магистрирао и постао један од водећих стручњака у нашој земљи из области сателитске навигације

– 1999. припремао је докторат

– Погинуо је 26. марта 1999.

– Постхумно је одликован медаљом за храброст

– На аеродрому Батајница најбољем у одељењу сваке године додељује се награда која носи његово име

– На Саобраћајном факултету у Београду од 1999. додељује се годишња награда за најбољег студента на смеру Ваздушни саобраћај, а која носи његово име

Извор: Курир


Напиши коментар