На фигуринама из Белице код Јагодине пронађен код из каменог доба


Фигурине из Белице

На фигуринама из Белице пронађен код из каменог доба,који подсећа на морзеову азбуку. Систем цртица, линија и тачкица урезан у обредне женске фигурине


Протописмо старо око 8.000 година, систем цртица, линија и тачкица урезаних у камен откривено је на фигуринама трудница у различитим фазама трудноће, женских и мушких полних органа, који су пронађени на локалитету Белица код Јагодине. Научници кажу да се оне могу тумачити на више начина, као медицински календар, којим су забележени циклуси плодности, али и као приказ физиолошких процеса.

До сензационалног открића је неочекивано дошао археолог проф. др Милорад Стојић, који је годинама истраживао Белицу.

– Повећавајући фотографије фигурина уочио сам фрапантне минијатурне записе, груписане десетине краћих или дужих различито усмерених косих зареза или удубљења. У неким случајевима постоје и комбинације ових знакова. Неки кратки зарези су наткриљени једним дугим, а други се налазе између две такве линије – узбуђено говори др Стојић.

Проф. др Милорад Стојић

Познати археолог објашњава:

– Пошто су фигурине пронађене у јами повезаној с култом зимског солстиција (краткодневице) постоји вероватноћа да записи изражавају неке временске интервале. Записи састављени од различитих комбинација зареза и јамица, попут Морзеове азбуке, сврстаних у одређене целине наводе на могућност изражавања неког апстрактног појма, с обзиром на изразито верски карактер локалитета у Белици.

Он претпоставља да су записи на меканом камену серпентиниту изведени кременим сечивима, длетима, бургијама и сличним алатима који су пронађени заједно с фигуринама у култној јами. Ти зарези су данас готово невидљиви голим оком.

Приказивани су физиолошки процеси на фигуринама, Фото: Приватна архива

– Вероватно због дугог ношења фигурина на телу записи су излизани, а неки су делимично или у потпуности уништени. То наводи на закључак да су били гравирани чим је фигурина била израђена. Као и данас, за људе који верују у амајлије, култни предмет је комплетан и делотворан тек са записом магијске формуле или молитве. Беличке фигурине су несумњиво израђиване да би пренеле молбу и жељу вишим силама, а судећи по њиховој симболици, очекивало се да донесу плодност, здравље и срећу – каже др Стојић.

Комадићи преисторијске керамике, први трагови праисторијског насеља на локалитету Белица, уочени су још седамдесетих година прошлог века. У жижу пажње налазиште је дошло тек 2002. после случајног налаза мештанина који је уочио камену фигурицу на пољском путу до баште.

Фигурине су пуне тачкица и линија, Фото: Приватна архива

Професор Стојић је сазнао за откриће, дошао у Белицу и открио јаму с неколико десетина камених фигурина фантастичне лепоте. Научна јавност се поделила да ли је реч о сензационалном открићу или фалсификатима које је направио аматер-проналазач.

Коначну реч у овом случају дало је недавно истраживање немачких археолога опремљених георадарима. Снимањем терена они су открили монументалне култне објекте у облику круга пречника 75 метара, једнакокраког троугла и спирале. Они су били табу, без трагова становања, а свуда уоколо налазило се велико насеље.

– Тим истраживањима је утврђено да је Белица најстарије и најмонументалније култно-астрономско средиште у Европи. Људи који су припадали протостарчевачкој култури овде су направили светилиште пре око 8.000 година. Фигурине су биле похрањене у јаму на ободу кружног храма, на линији која визуелно повезује његов центар и тачку заласка сунца на дан зимске краткодневице. Култови солстиција постоје у свим цивилизацијама света и сви носе исту поруку, подршку Сунцу да се поново покрене током застрашујуће зимске краткодневице и најдуже ноћи у години. Тад се јавља астрономски феномен „сунцостаја“ кад Сунце, без кога нема живота, изгледа као да се заледило и стоји у једној тачки – објашњава др Стојић.

Старији од скарабеја

Фиигурине из Белице имале су намену донекле сличну намени египатских скарабеја, светих тврдокрилаца, симбола ускрснућа, рађања Сунца, повратка мртвих и плодности, сматра проф. др Милорад Стојић:

– Као и фигурине из Белице, скарабеји су такође били израђени од лепо обрађеног камена на коме је била записана молитва његовог власника. Само што су беличке фигурине неколико хиљада година старије. Оне су представљале медије у које је уливена сва људска снага и нада да ће верске радње и поштовање највиших сила помоћи Сунцу да преживи најдужу ноћ у години и кренути путем опоравка и јачања.

Прочитај још: Потврђено, фигуре иа Јагодине старе 8000 година!

Аутор: Борис Субашић
Извор:Новости


Напиши коментар