Обележено 135 година постојања војнообавештајне службе у Србији


Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић. Фото: Министарство одбране Републике Србије

Дан Војнообавештајне агенције (ВОА), у знак сећања на 5. март 1884. године када је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба српске војске формиран Спољни одсек на чијем је челу био Радомир Путник обележен је синоћ у Дому Гарде у Топчидеру.

Обраћајући се окупљенима, директор ВОА бригадни генерал Зоран Стојковић казао је да је спречавање изненадјења на стратегијском плану „основни задатак Војнообавештајне агенције а безбедност Србије императив“.

Он је оценио да је у условима „све бржих промена на глобалном и регионалном плану и нових геополитичких околности које отежавају процене будућих догадјаја“ Војнообавештајна агенција „успела да одржи висок кредибилитет процена о ситуацији у нашем окружењу, али и у свету“.

„Трка у наоружању, која се у свету захуктала, рефлектује се и на наш регион и то је нешто што нас забрињава као неутрално опредељену земљу. Србија не жели да буде извор нестабилности, али ни мета неког будућег конфликта и зато са посебном пажњом пратимо тешко објашњиво интензивно наоружавање земаља региона Балкана, које би по логици ствари требало да се ослањају на колективну безбедност која проистиче из чланства у НАТО“, казао је Стојковић а пренело Министарство одбране.

Пријему у Дому Гарде присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, верских заједница, посланици и гости.

Извор: Бета


Напиши коментар