Од данас споразум између Србије и Руске Федерације о социјалној сигурностиГрађани Србије који су део радног века провели на пословима у Русији, моћи ће од 1. марта да аплицирају да им се уважи радни стаж и на тај начин остваре право на пензију.

То право ће моћи да остваре на основу Споразума између Србије и Русије о социјалној сигурности, који ће ступити на снагу 1. марта.

Наши грађани, уколико су радили у прошлом периоду у Русији и ако су им тамо били плаћени порези и доприноси, преко Пензијског и инвалидског осигурања попуњаваће јединствени упитник и аплицирати за обрачун радног стажа.

Пре уважавања радног стажа грађанима, српски ПИО фонд ће податке из упитника проверити са ПИО-ом из Русије, а тада ће се и знати колики број грађана ће остварити то право.

„У том случају, њима би стаж био спојен. Године стажа које су имали у Србији би биле спојене са годинама стажа из Русије, а по основу збира тог радног стажа могли би да испуњавају у потпуности услов да иду у пензију“, изјавио је раније за Танјуг министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Према његовим речима, пензије из Србије биле би им уплаћене преко нашег ПИО фона, а део би добили из Русије.

Указао је да то важи само за наше грађане, а не и за руске који су радили код нас, с обзиром да је реч о једносмерном споразуму који је, каже министар, био важан да се потпише с обзиром да је велики број наших грађана радио у Русији осамдесетих година.

„Такав вид сарадње немамо са много земаља. С обзиром да је споразум једносмеран, показујемо бригу према нашим грађанима да им помогнемо да остваре њихова права“, подвукао је Ђорђевић.

Најавио је да ће инструкције о попуњавању упитника бити на сајту ПИО фонда и Министарства за рад, и позвао грађане који су радили у Русији да се јаве.

Споразум између Русије и Србије о социјалној сигурности потписан је 19. децембра 2017. године, а Народна скупштина Србије донела је 28. јуна 2018. Закон о потврђивању тог Споразума.

Извор: РТВ


Напиши коментар