Почиње ли у водећим земљама Запада дискриминација мушкараца?Тријумфални поход феминизма на Западу стигао је на неким тачкама већ дотле да мушкарци зарађују мање од жена.


То се већ догодило у америчкој корпорацији Google која је признала да њени сарадници мушкарци – по први пут – за исте послове зарађују (у просеку) мање од сарадница.

Руководство Google одређује плате запосленима у корпорацији уз помоћ алгоритма који узима у обзир учинак, профил посла и локацију радног места. Менаџери америчког гиганта воде рачуна и о статусима сарадника и њиховој перспективи.

У Google-у је, иначе, дошло до својеврсне мушке побуне, па је врх корпорације одлучио да преко 10.000 сарадника обезбеди доплату.

Није јасно да ли се ради само о мушкарцима, али су у великој већини, а ради се о доплати од преко 9 милиона долара. У Google-у су мушкарци 2017-те међу његовим топ-менаџерима држали 75 одсто позиција. Персонал корпорације са 69 одсто чине мушкарци.

У Сједињеним Државама су, иначе, све чешће мушке жалбе на „повреду права“ и дискриминацију

Први такав случај који је узбуркао америчку јавност догодио се у октобру 2016-те када је бивши сарадник компаније Yahoo Скот Ард за шиканирање оптужио генералну директорку Марису Мајер, наводећи да је при оцењивању рада много више респектовала мишљења жена него мушкараца.

Додатно је оптужио Меган Либерман, главну уредницу Yahoo News, и бившег главног маркетолога Кети Савит. За ову другу (Савит) рекао је да је“чистила компанију од мушкараца“. Навео је да је за само годину дана на високе положаје поставила 16 лица, да су 14 од њих биле – жене.

Извор: Борба за веру


Напиши коментар