Пронађена заборављена спомен-плоча краљу Александру


Фото: снимак екрана РТС

Након 77 година спомен-плоча посвећена краљу Александру, првом Карађорђевићу у селу Војвода Степа код Зрењанина, враћена је на место где је првобитно била и постављена. Спомен плоча је сакривена пред Други светски рат да не падне у руке непријатељу, а потом заборављена. Пронашли су је мајстори који су реконструисали зграду у центру села.


Постављањем спомен-плоче мештани села Војвода Степа желели су да одају почаст убијеном краљу Александру. Пред окупацију у Другом светском рату плочу су сакрили, а да није било реконструкције тавана ове зграде, још је не би пронашли.

„Ко је склонио, био је веома интелигентан окренуо је слова према доле, тако да је то изгледала једна обична каменчина на тавану. И ја сам лично пар пута ишао горе, нешто смо ту радили, стајао сам на њој нисам знао шта је док нису дошли мајстори“, рекао је председник Удружења ратних добровољаца Бранко Савић.

Нестанак плоче је све ове године разбуктавао машту мештана. Причало се да је бачена у бунар, закопана или однета у Лику. Рељеф није пронађен, па је поново извајан и изливен на основу старих записа.

„Када сам радио у глини отишао сам на њиву где је мој деда добио добровољачку земљу узео сам ту глину из канала и са њом сам извајао лик“, навео је академски уметник Александар Мишић.

Добровољци који су се борили у српској војсци након завршетка рата су добили од краља Александра земљу и право да оснују насеље.

„За непуних 18 година озидали су општину, школу, задругу, цркву и соколану. Једини смо ми до Кикинде, до Зрењанина имали соколану“, рекао је Милан Стојановић из Војводе Степе.

Спомен комплекс је заокружен. Уз команданта армије, са којим су њихови преци ратовали постављена је и успомена на Краља који им је дао земљу, захваљујући чему се 397 добровољаца скућило и створило завичај за своје потомке.

Прочитај још: Банатско село Војвода Степа добило мурал Војводе Степе

Извор: РТС


Напиши коментар