СПЦ: Дивљаштво и срамота постављање натписа на споменик патријарху Павлу


Фото: Срђан Вељовић/Н1

Патријарх српски Иринеј назвао „дивљаштвом“ и „срамотом“ постављање транспарента са натписом „Абортус је женско право“ на споменик његовом претходнику патријарху Павлу, у Ташмајданском парку.

Он је за Курир, на питање да ли је то урађено због става патријарха Павла о абортусу, рекао да је то став СПЦ и мишљење њеног Сабора.

„Ко ће да тумачи шта је разлог овоме, али срамота је овако нешто урадити. Мало је рећи да је неозбиљно. Није лепо“, рекао је поглавар СПЦ патријарх Иринеј.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да постоје различити начини да се изразе став и критика, али да је постављање транспарента „Абортус је женско право“ на споменик патријарху Павлу испред цркве Светог Марка у Београду скрнављење његовог лика и дела.

У оквиру недеље обележавања 8. марта неколико активисткиња женских организација извело је у Београду перфоманс, како би скренуле пажњу на невидљив и неплаћен женски рад, као и на неравноправност, за коју кажу да је и даље присутна.

На неколико споменика мушкараца који су важни за националну историју оне су окачиле кецеље са порукама попут „Наука је женског рода“, „Абортус је женско право“ и „Подржавам женски штрајк“.

Извор: Н1


Напиши коментар