Српски глумци и глумице које Руси обожавају

Милош Биковић , фото: Дмитриј Лане / Russia beyond

У протеклих неколико година српски глумци, наоружани руским језиком, извршили су прави пробој на руску филмску сцену.

Позната српска глумица Катарина Радивојевић је 2008. године играла егзалтирану светску даму Јекатерину Карловну у филму култног руског редитеља Алексеја Балабанова „Морфијум„. Филм је снимљен по истоименој причи руског класика Михаила Булгакова.

Деградација и смрт „малог“ човека приказана је напоредо са муњевитом деградацијом и пропашћу Руске империје. Катарина је улогом у филму великог руског редитеља у извесном смислу „пробила лед“, јер је она била прва српска глумачка звезда која је учествовала у једном руском пројекту.

Пре тога је једна Српкиња већ почела да игра у руским филмовима. То је Данијела Стојановић, родом из Ниша. Она од 2000. године живи у Санкт Петербургу и редовно добија улоге, углавном у серијама. Најупечатљивије њено ангажовање током протеклих година је учешће у популарним серијама руског „Првог канала“: „Мосгаз“ (2012), „Џелат“ (2014), „Паук“ (2015) и „Шакал“ (2016). Све те серије су спојене истим ликовима, а један од њих је Маргарита Карпухина (касније Черкасова, када се удала за главног јунака све четири серије – иследника Ивана Черкасова), а игра је Данијела Стојановић. Данијела врло ретко даје интервјуе и не воли да се превише рекламира, тако да милиони руских телевизијских гледалаца и не подозревају да супругу вештог иследника Черкасова игра глумица из иностранства.

Милан Марић игра главну улогу у руско-српско-пољском филму „Довлатов“ (2018) редитеља Алексеја Германа Млађег. У филму се приказује шест дана из живота совјетског дисидента, писца Сергеја Довлатова. Сви догађаји се дешавају непосредно пре него што је емигрирао његов пријатељ, песник Јосиф Бродски – у новембру 1971. године, отприлике годину дана пре емиграције самог Довлатова у САД. Руски филмски критичари и гледаоци су одушевљени Миланом Марићем и веома се надају да ће се он ускоро појавити у другим руским пројектима.

Милош Биковић је у Русији постао права звезда. Он се по ангажованости утркује са најпопуларнијим руским глумцима.

Млади симпатични српски глумац који одлично говори руски постао је познат руској публици захваљујући улози у филму Никите Михалкова „Сунчаница“ (2014), снимљеном по мотивима истоимене приче Ивана Буњина. Филм говори о последњим данима безименог белог официра из разбијене армије капетана Врангеља. Биковић је играо потпоручника Николаја Гуљбе-Левицког (Коку).

Затим је заједно са популарним руским глумцем Данилом Козловским, који је српској публици познат по главној улози у филму „Викинг“, глумио у филму „Духлесс 2“ (2015), где је играо Романа Белкина – оваплоћење корупционаша. У филму је реч о бившем топ-менаџеру московске банке Максу који је побегао на острво Бали да безбрижно живи. Међутим, његов живот се из корена мења када му у стан упада полиција и врши претрес. Јунак је принуђен да се врати у Русију, али ни тамо му не полази за руком да избегне проблеме. У замену за помоћ у решавању проблема Белкин му нуди опасан посао. Радећи на филму Милош и Данила су се лепо дружили и спријатељили.

Уследиле су главне улоге у мелодрами „Без граница“, у телевизијским серијама „Хотел Елеон“ и „Крила империје“.

Важан моменат у Биковићевој глумачкој биографији је филм „Лед“.

Извор: Недељник, Б92

Напиши коментар