Српско народно позориште слави свој 158. рођендан

Фото: snp.org.rs

Српско народно позориште у Новом Саду, најстарији професионални српски театар, слави свој 158. рођендан. Почетак рада Српског народног позоришта, означио је и почетак професионалног театра у Србији.

Основано је пре свега да би се у тадашњој Аустроугарској промовисале српска историја и култура.

Најугледнији српски интелектуалци тог времена, попут Светозара Милетића и Јована Јовановића Змаја, на данашњи дан пре 158 година позвали су Новосађане да новчаним прилозима помогну рад СНП-а.

Јован Ђорђевић, један од оснивача СНП-а, основао је и Народно позориште у Београду и то шест година касније, на позив кнеза Михаила Обреновића.

На Свечаној академији глумцу Радоју Чупићу и диригенткињи Весни Кесић Крсмановић биће уручене медаље, највише признање овог театра, а биће додељена признања и другим заслужним уметницима.

Пре тога, на неколико споменика биће положено цвећа, а биће отворена и изложба „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“.

Управо тако зове се и филм који ће бити приказан на Свечаној академији, а у којем је приказ реконструисане прве зграде СНП-а.

Прва зграда СНП-а, такозвана Грађанска дворана, на чијем месту је данас Трифковићев трг, уз протесте грађана ипак је срушена 1892. године јер јој је истекла употребна дозвола.

Како је она изгледала сведочи само један документ, односно њен пројекат из 1870. године који је, на срећу, сачуван у Архиву Војводине. Тај пројекат је у поменутом филму реконструисан и „постављен“ у данашњи Нови Сад.

Нажалост, званично СНП ввише нема статус институције културе од националног значаја, иако СНП више од века и по има улогу која је много више од позоришне, окупља српски народ око једне велике идеје и једне велике институције, а глумци из СНП-а оснивали су позоришта у Београду и Загребу. Увек је имало неку мисију која је много више од представа“, истиче управник СНП-а др Зоран Ђерић.

Извор: РТС

Напиши коментар