УНИЦЕФ: У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву!


У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва, саопштио је УНИЦЕФ у Србији.

Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само девет одсто, односно, шест процената када су у питању деца из ромских насеља, наведено је у саопштењу.

Из канцеларије УНИЦЕФ-а су указали да је Србија, и поред промене ставова према деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, и даље земља у којој су ова, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју, и даље искључена.

Подаци показују и да се готово 60 одсто девојчица из ромских насеља уда пре 18-те године живота, да само једна петина ромске деце похађа средњу школу, а 32 одсто младих можда неће моћи да се запосли.

Истовремено, из УНИЦЕФ-а оцењују да је у Србији у претходном периоду направљен значајан напредак у остварењу одредби Конвенције о правима детета, јер како је истакнуто, данас дете у Србији „има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово 100 одсто деце има одличне шансе да похађа основну школу“.

Додато је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, може да користи интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање износи 89 одсто.

Коментар Магацин-а: Деца у тешком положају, родитељи им све теже обезбеђују неопходне ствари за безбрижно детињство, а држава законима уместо да олакша живот породицама често додатно отежава. Пример „мајчнског“ односа државе према породици је иницијатива Маме су закон, које се месецима боре за бољи положај мајки у друштву. Њихова борба и небрига државе за њихове захтеве, најбоље осликава положај породице у Србији у којем највише испаштају нејнемоћнији, а то су деца.

Извор: Б92


Напиши коментар