У Србији ускоро „полицијски час“ за малолетнике?Ако је Исланд за десет година успео да смањи број малолетника који конзумирају дрогу и алкохол са 44 на 5 процената, може и Србија.

Тако, бар, сматрају у Покрету обнове Краљевине Србије, чију је иницијативу за увођење закона о заштити деце потписима подржало више од 55 хиљада грађана. Њихов предлог је да се тинејџерима млађим од 16 година ускрате ноћни изласци без присуства родитеља, односно да у касне сате ван куће могу само са одобрењем уз оверу јавног бележника.

Можемо ли на овакав начин заштитити децу од негативног утицаја улице, да ли тиме угрожавамо њихова права и колико су млади подложни пороцима током ноћног провода, само су нека од бројних питања.

Председник Покрета обнове Краљивине Србије Жика Гојковић појашњава да је предлог да деца млађа од 16 година не смеју бити на улици после 22 часа без родитеља током зиме односно од октобра до априла, а после поноћи током лета.

„За изузетне случајеве, родитељ би преко јавног бележника давао дозволу детету да буде на улици у то време“, наводи он.

Гојковић каже да је реч о иницијативи која би у великим градовима дала резултат, јер се ексцеси у којима учествују малолетници углавном дешавају после поноћи.

Исланд је сличним мерама децу окренуо спорту и то је први и најважнији резултат, додао је он.

Социјални психолог Весна Томић сматра да је кључно да се деци понуди алтернатива и да се систем укључи у решавање проблема, здравствене и образовне институције.

Председница Удружења родитеља „Матица“ Биљана Грбовић каже да подржава сваку идеју да се нешто лепо уради за децу, али да мисли да је централна тема успостављање ауторитета деци, а ова иницијатива “ некако почета са краја проблема“.

Извор: Б92

Какав је ваш став, подржавате ли овакав закон у циљу превенције?


Напиши коментар