У Хрватској спаљују макете Срба и славе „Максове месаре“


Хрватска, време данашње

Хрватску поново потресају усташки скандали и незапамћена антисрпска хистерија

Навијачи сплитског фудбалског клуба Хајдук, на утакмици која је играна у Запрешићу, носили су транспарент „Максови месари”, којим славе злогласног усташког убицу из Другог светског рата. Скандалозни транспарент „Торцида” је окачила на огради запрешићког стадиона, наводи загребачки Индекс и истиче да је то већ трећа утакмица у низу на којој навијачи Хајдука славе злочинца.

Како се наводи, „Максови месари” били су усташки злочинци у Другом светском рату којима је заповедао Вјекослав Макс Лубурић, заповедник Јасеновца и Старе Градишке у којима су почињени страшни злочини над Србима, Јеврејима, Ромима, али и бројним Хрватима противницима усташког режима. Хајдук би накнадно, према дисциплинским правилима, могао бити кажњен због говора мржње на трибинама, преноси Танјуг.

Извор Политика, 03. март 2019.

ДАЧИЋ: ДОСТА ЈЕ БИЛО ШАЛЕ

Ово што се дешава у Хрватској доказ је да су наше оцене о антисрпској кампањи у тој земљи потпуно оправдане, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Коментаришући то што је на карневалу у Каштелима симулиран линч српских спортиста на сплитској риви и запаљена лутка са ликом Милорада Пуповца, Дачић за Новости каже да је све то последица тога што се, уместо једногласне осуде, увек појави и неко ко би да релативизује нападе и дивљања.

„Ако се из покушаја линча ватерполиста Црвене звезде изродио скеч за широке народне масе, треба ли да стрепимо и да би ’шала‘ са спаљивањем лутке Пуповца могла да буде генерална проба за нешто што се спрема њему као лидеру Срба? Зато позивамо све хрватске званичнике, на свим нивоима, да озбиљно схвате сваки инцидент и напад на Србе. Доста су се шалили“, рекао је Дачић.

Извор Спутњик, 04. март 2019.

ПУПОВАЦ: НЕСРЕЋНО ДРУШТВО, НИСУ СЕ СУОЧИЛИ СА СОБОМ

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је, поводом инцидента код Сплита, где су учесници карневала спалили лутку са његовим ликом, да је реч о несрећним људима, срединама и друштву које никако да се суочи са собом.

„То друштво никако да упита – а шта сам ја учинио да ми не буде тако како јесте и јесам ли и мало крив за то кроз шта сам прошао, за то што се догодило? Та врста суочавање се, нажалост, није догодила“, рекао је Пуповац за Спутњик.

Он је нагласио да ће учинити оно што раде Јевреји када им се догађа нешто лоше и када се људи према њима лоше односе, односно да ће се прво питати шта је сам учинио, где је згрешио да ти људи ово раде.

„Ако препознам да сам згрешио, наставићу да чиним све да тога више нема, а са туђим несрећама, предрасудама и мржњама носићу се онако како се треба носити – подигнуте главе и спреман да се суочим са истим таквим порукама, независно од тога колико је то непријатно, независно колико то на крају завршавало тиме да људи на порталима, као што је један задарски, због мог противљења усташком поздраву `За дом спремни`, шаљу поруку да ме треба убити, стрељати, да ме треба бацити у јаму, да нико не би знао да сам постојао“, каже Пуповац.

На карневалу у Каштелима током викенда симулиран је линч српских спортиста на сплитској риви и запаљена лутка са ликом председника Српског народног већа Милорада Пуповца. Окупљени грађани су са одбројавањем пропратили спаљивање лутке на ломачи, узвикујући „Пуповац се претворио у пепео“.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар