Хрвату десет година затвора због убиства српске породице после Олује


Фото: архивска фотографија

Бивши припадник Хрватске војске, 62-годишњи Рајко Кричковић је на суду у Ријеци првостепено осуђен на десет година затвора.

Он је осуђен због убиства трочлане породице српске националности у селу Кијани код Грачаца после војно-полицијске акције Олуја у августу 1995.

Судско веће под председавањем судије Ике Шарић утврдило је да је Кричковић крив за убиство 43-годишњег Радомира Совиља, његове две године старије сестре Мире Совиљ и њихове мајке Маре (73).

Кричковић се бранио са слободе и данас није био на изрицању пресуде, пренела је агенција Хина.

Будући да му је изречена казна затвора дужа од пет година, мораће одмах на издржавање казне, па ће за њим бити расписана потерница.

Суд је првостепеном пресудом утврдио да се Кричковић после сахране сабораца у Загребу вратио у своју јединицу у Лици, 118. домобранску пуковнију и посетио своје село где му је била запаљена кућа.

Затим је пред суседном кућом наишао на Радомира и Миру Совиљ и у њих пуцао из аутоматске пушке, а потом је убио и њихову мајку коју је запалио заједно с кућом у којој се налазила.Кричковић је ухапшен 2014. по пријави задарског тужилаштва за ратни злочин против цивила, а суђење је почело три године касније.

Извор: Б92


Напиши коментар