Шта се дешава у Чернобилу?Оно што се десило згрануло је чак и научнике


Несрећа у чернобилској нуклеарној електрани је највећа техничка катаклизма у историји човечанства. Територија око електране, да не спомињемо место Припјат, зона је ништавила. Или се бар донедавно сматрало да се овде неће појавити нормалан биљни и животињски свет, стотинама или чак хиљадама година, али нова истраживања су довела до крајње неочекиваног резултата, да природа узима што јој припада застрашујућом брзином.

Идеја пројекта

Научници из Велике Британије покренули су истраживање како се планета обнавља након тако страшне катастрофе. Истраживачи су нарочито били заинтересовани за стање биљног и животињског света у околини: важно је било схватити колико времена је природи потребно да се врати на прави пут развоја.

Звери из прошлости

Прве студије на терену показале су невероватну слику: у чернобилској зони ништавила, не само да је скоро обновљена ендемска животињска популација, већ се појавило неколико врста које су сматране изумрлим пре више од једног века.

Горе од рата

Морамо признати да човек уништава свет око себе много ефикасније од било какве нуклеарне експлозије и накнадног радиоактивног загађења. Али, у протеклих тридесет година у зони „ништавила“ се појавило далеко више животиња него што их је било раније.

Дивљи живот

Научници су на украјинској територији поставили 45 камера, да прибаве податке из којих ће моћи да увиде праву бројност биљног и животињског света у околини. И? Шуме Чернобила подсећају на пасторалну слику из уџбеника биологије: дивље свиње, вукови, јелени и лисице овде се осећају савршено добро.

Нуклеарни резерват

И још су се појавиле ретке животиње, дуго непримећене у овом подручју. Европски рис, мрки медвед, бизон, чак и дивљи коњ Пржеваљског. Зрачење можда није добра ствар, али знате шта? Утиче на природу много боље од човека. Можемо рећи да смо, за биљни и животињски свет наше планете, већа пошаст од нуклеарног рата.


Напиши коментар