Ћирилица најсавршеније писмо у свијету, морамо је поштоватиИрски оскаровац и нобеловац Бернард Шо је тестаментом оставио 360.000 фунти оном Енглезу који успио да трансформише њихову абецеду као што је Вук трансформисао ћирилицу да је један знак један глас

Наше ћириличко писмо све више губи битку са западним помодарством и латиницом – оцјењује Глигор Муминовић.

Битку за очување ћирилице Муминовић води већ 40 година свог рада са ученицима као наставник српског језика. Како каже одржао је 30.000 часова српског језика и ћирилици је научио око 2.000 ученика.

 То је једно од најсавршенијих писама у свијету и како га онда не вољети и не поштовати. Ирски оскаровац и нобеловац Бернард Шо је тестаментом оставио 360.000 фунти оном Енглезу који успио да трансформише њихову абецеду као што је Вук трансформисао ћирилицу да је један знак један глас – прича Муминовић и додаје: Не могу да схватим да Срби као народ бјеже од тога писма. Чини ми се да је бјежање од ћирилице поданичко улагивање Западу. Прошао сам кроз Модричу и само на неколико мјеста нашао табле радњи или предузећа исписане ћирилцом, невјероватно.

Изазван бошњачким својатањем Повеље Кулина бана, као темељног документа своје државаности, Муминовић је у последњем модричком листу за културу „Савовање“ изнео доказе да се ради о чистом српском акту написаном на ћирилици и то на Усековање главе Светог Јована Крститеља 1189. године.

Прочитај још: Ћирилица – тајно писмо босанских бегова

„Што се Кулин бан куне на Јеванђеље, а не на Куран или што га не пише на Бајрам него на Усековање. Ако је бошњачка што није писана арабицом или латиницом ако је хрватска. На крају крајева, наш сваки чобан разуме шта пише у овој повељи – закључује Глигор Муминовић.

Љубав према књижевности и српском језику Глигор Муминовић, родом из Вучева, код Плужина, у Црној Гори, пренио је у 18 до сада објављених књига. Писао је романе, пјесме, приповјетке, драме, правопис.

Прочитај још:

Ћирилица – зашто је толико важна!
Матија Бећковић: Сачувати ћирилицу – окупатори су је забрањивали

Извор: ИН4С


Напиши коментар