Велико откриће: Први директни доказ постојања неандерталаца на територији Србије


Фото: Бета

Српско-канадски тим утврдио је први налаз присуства неандерталаца на територији Србије, а откриће је објављено у престижном научном часопису „Journal of Human Evolution“, саопштио је Филозофски факултет у Београду.

„Горњи кутњак из пећине Пештурина у Јелашничкој клисури представља први поуздано идентификовани фосил неандерталца са територије Србије. Резултати детаљне анализе овог фосила објављени су данас у часопису ‘Јоурнал оф Хуман Еволутион'“, каже се у саопштењу.

Резултате је саопштио међународни научни тим који чине Предраг Радовић из Народног музеја у Краљеву, Џошуа Линдал и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада), и професор Душан Михаиловић са Филозофског факултета у Београду. Неандерталци су насељавали Европу и део Азије у периоду између 400 и 40.000 година пре садашњости.

Генетичке студије објављене током последњих десетак година показале су да су се неандерталци укрштали са анатомски модерним хомо сапиенсом.

Присуство неандерталаца на територији Србије још одраније је претпостављано на основу остатака материјалне културе, а налаз из Пештурине представља први директни доказ тог присуства, наведено је у саопштењу.

Извор: Бета


Напиши коментар