Веровали или не, могуће је – земљорадничка задруга брине о читавом селу…


Половина ратарске производње у Агродунаву од 1800 хектара је под системима за наводњавање

Земљорадничка задруга „Агродунав“ из Каравукова пример је успешног пословања и бриге о о читавом селу. Пољопривредно предузеће које је некада било у стечају, данас показује да је најважније имати добар руководећи тим.

Ако говоримо спортским речником добар тим и добар тренер увек доведу до доброг резиултата. Земљорадничка задруга Агродунав није била увек међу најуспешнијим, али данас сигурно јесте.

Десет хектара воћњака под трешњом само је једна од великих инвестиција у будућност. Фарма крава са увозним грлима, заливни системи и добро планирана ратарска производња, то је данас ЗЗ Агродунав из Каравукова са својих стотињак задругара. За директора Стевана Станојковића успешни пословни резултати нису случајност, већ само резултат континуитета домаћинског пословања.

„Држава је коначно почела да препознаје земљорадничке задруге и њихову улогу у сеоским срединама. Ми смо једна од првих задруга која је добила средства од Министарства за регионални развоји на тај начин смо значајно повећали сточни фонд на нашој фарми, самим тим и неки приход од те производње“, рекао је Станојковић.

За становнике Каравукова Агродунав је пре свега сигурност за седамдесетак запослених и њихове породице, али и сви остали, школа, спортисти знају да је задруга увек ту да помогне, истичу Владимир Станчић и Ђорђе Богдановић.

Задруга је једноставно носилац свих послова овде у селу, како својих, како и својим кооперантима из села. Нарочито око спорта и сада доста помажу, а школу редовно„, рекао је Владимир Станчић, директор ОШ Бора Станковић.

У задрузи ради велики број радника, тако да без задруге, живот у Каравукову био би много много тежак„, рекао је Ђорђе, становник Каравукова.

Успешна задруга била је инспирација многим малим предузетницима да и они покрену свој посао, па је Каравуково данас најбољи пример сеоске средине која је захваљујући и задрузи и предузетништву успела да се одржи и сачува све што су досељеници из Врањског краја годинама стицали.

Извор: РТВ


  • 2
    Shares

Напиши коментар