Влада Србије ангажовала фирму да лобира у вези са КосовомВлада Србије ангажовала је фирму „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) да лобира за њу у Вашингтону, преноси јутрос Глас Америке.

Како се наводи у документу поднетом америчком Секретаријату за правосуђе, 27. марта 2019, та фирма лобираће за Србију „код свих америчких заинтерсованих страна (укључујући и званичнике америчке владе) у вези са одређеним питањима регионалне сарадње које обухватају страног клијента (Србију) и Косово“.

У документу који је поднет Секретаријату за правосуђе, налази се и уговор између фирме „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ и Канцеларије државног правобраниоца Србије, упућен 20. марта 2019. године на адресу Оливере Станимировић, која се наводи и као званичница Владе Србије, која ће бити примарни контакт са лобистичком фирмом.

У уговору, испод којег се налазе имена партнера фирме Til Miler-Ibolda и Fransoa-Šarla Laprevotea, који се налазе у канцеларији фирме у Бриселу, наводи се да ће, поред њих двојице, тим који ће радити за Србију, чинити још и Klaudija Arinaker из канцеларије у Паризу.

У једном делу уговора, Miler-Ibold и Laprevote подсећају да њихова фирма од 22. новембра 2013. заступа Србију, заједно са Босном и Херцеговином, Хрватском, Македонијом, Словенијом и Црном Гором (земље наследнице бивше Југославије) и Народну банку Србије, у вези са ликвидацијом њујоршких филијала Београдске банке А.Д. и Југобанке А.Д.

У поднеску се не наводи колико ће Влада Србије плаћати услуге фирме, али према подацима доступним на званичној страници Сената САД, на којој лобистичке фирме пријављују суме које наплаћују клијентима, „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ је од јануара 2018. до данас у својим кварталним извештајима пријављивао суме од 20.000 до 340.000 долара.

На интернет презентацији та адвокатска канцеларија представљена је као пионир глобалне правне професије.

Компанија која постоји 73 године наводи да запошљава 1.300 адвоката, који за њу раде у више од 50 држава света, у сферама правне, пословне, социјалне и културне перспективе.

Како је наведено на њеном сајту, главни клијенти су: корпорације, финансијске институције, владе, локални бизниси, али и појединци. Неки од њих су: Airbus, American Express, Bank of America, BNP Paribas, Bosch, The Coca-Cola, KKR, али и две државе Грчка и Аргентина.

Као бивше неименоване клијенте, између осталих, наводе једанаест бивших федералних тужилаца, два бивша саветника Федералне корпорације за осигурање депозита, бившег заменика генералног директора Европске комисије за конкуренцију и неколико бивших чланова правне службе Европске комисије.

Извор: Бета


Напиши коментар