Ернесто Сабато: Како ћемо да васпитавамо потомство када је све побркано?


Како ћемо да васпитавамо потомство када је све побркано и више се не зна да ли се неко прославио својим јунаштвом или се прочуо као криминалац!


Млади ће можда ипак бити ти који ће да нас спасу. Јер, како ћемо моћи да их одгајимо говорећи им о великим вредностима, о ономе што оправдава људски живот, када својим очима виде како пропадају на хиљаде људи и жена, без лекова и крова који би их заштитио? Зар мислите да је могуће и даље на телевизији гледати сав тај ужас који проживљава убоги народ, паралелно са раскошном и корумпираном лакомисленошћу, помешанима као на најгорој бувљој пијаци? И притом одгајати децу која ће израсти у праве правцате људе?

Не би смело да се догоди да на телевизију доводе типове који су завили своје ближње у црно и да их пред децом третирају као господу. То је једна велика срамота! Како ћемо да васпитавамо потомство када је све побркано и више се не зна да ли се неко прославио својим јунаштвом или се прочуо као криминалац!

Одсуство људских поступака рађа насиље које нећемо моћи да сузбијемо оружем, једино оздрављење моћи ће да донесе снажније осећање братства међу нама.

На хиљаде људи сатиру се радећи, уколико уопште имају неко запослење, сакупљајући горчину и разочарања, састављајући једва крај с крајем, док готово да нема типа који није, докопавши се власти, заменио у року од само неколико месеци скромни станчић за луксузну вилу са капијом за огромне лимузине. Па како их није стид?

Ако останемо скрштених руку, бићемо саучесници једног система који даје легитимитет тихом умирању.

Извор: Детињарије

  • 35
    Shares

Напиши коментар