Заједничка српско-руска вежба у јуну у Нишу


Архивска фотографија/Илустрација: Руски и српски хуманитарци. Фото: РСХЦ

Међународна вежба мултинационалних снага Србије и Русије, са 155 припадника Минисарства за ванредне ситуације Русије, биће одржана од 25. до 27. јуна у Нишу, потврдили су нишавски Окружни штаб за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова Србије.

Вежбу организују српски МУП и руско Министарство за ванредне ситуације, а државни секретар Милосав Миличковић изјавио је да ће се овом акцијом унапредити безбедност и заштита грађана, имовине и културног наслеђа.

Предстојећа вежба биће прилика да заједно са тимовима из различитих земаља провежбамо своје капацитете и унапредимо наше сарадње – рекао је Миличковић.

Први заменик министра за за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације Александар Чупријан акценат ставља на српско-руску размену искустава јер су сезонски ризици свуда исти, али је реаговање на проблеме различито.

Наши стручњаци сарађују и кроз Српско-руски хуманитарни центар и уверен сам да ће и заједнички рад на овој вежби додатно повећати професионалност наших ватрогасаца-спасилаца – навео је Чупријан.

Игор Веселов из радне групе за организовање вежбе подсетио је на допринос припадника Српско-руског хуманитарног центра током поплава и шумских пожара претходних година.

Тачна локација, улога Српско-руског центра и детаљи вежбе нису прецизирани.

Извор: Јужне вести


Напиши коментар