Италијани траже истину о осиромашеном уранијуму коришћеном у бомбардовању СРЈ


Муниција са осиромашеним уранијумом

Научни скуп на највишем нивоу о погубним посљедицама НАТО разарања СРЈ 1999. године биће одржана 4. априла у Риму. Стручњаци најављују откривање драматичних података.

„Жртве осиромашеног уранијума — Годину дана после 4. Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будућност“. Ово је назив научног скупа посвећеног страдалим италијанским војницима који су боравили у мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом, који ће бити одржан у Риму 4. априла.

Како се очекује, стручњаци из разних области саопштиће драматичне податке о жртвама осиромашеног уранијума, а циљ скупа који организује група „Жртве осиромашеног уранијума“ је да се јавности саопшти докле се стигло у решавању проблема у коме се годинама налазе италијански војници и породице преминулих.

У дискусији ће учествовати први пут представници владе — италијански министар здравља Ђулија Грило и министар за одбрану Елизабета Трента и указати које ће акције по овом питању званични Рим предузети. То је, уједно први пут да се на тај начин оглашавају италијанска министарства која, иако су исплаћивала одштету жртвама, досад нису признавала осиромашени уранијум као фактор обољевања војника на бомбардованим теренима.

Италијанска парламентарна комисија за истрагу о осиримашеном уранијуму, којом је председавао посланик Ђанпјеро Скану, прошле године је огромном већином усвојила документ којим се овај проблем може разрешити и уврстила неколико амандмана у Закон о буџету. У међувремену је министарство одбране Италије најавило „да ће јавно да покаже како је одлучило да започне акцију заштите права оштећених војника“.

На овом скупу ће учествовати и адвокат „Војне опсерваторије“ Анђело Фјоре Тартаља, који је у 19 година борбе за италијанске жртве добио велики број судских пресуда, уз помоћ Доменика Леђера који је поседовао драгоцене податке како о НАТО-у, тако и о бомбардовању осиромашеним уранијумом.

Извор: sputniknews


Напиши коментар