Лавров: Москва захтева поштовање резолуције 1244 о Косову

© Sputnik / Кирилл Каллиников

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров потврдио је данас да Москва инсистира на реализацији резолуције 1244 Савета безбедности УН, која подразумева директан дијалог Београда и Приштине и поштовање целовитости Србије.

„У тим оквирима, ми ћемо на сваки могући начин доприносити налажењу решења. А које конкретно решење Русија може да подржи? Истичем да смо ми по изјавама председника Владимира Путина, на нивоу Министарства спољних послова више пута истицали да ћемо прихватити било које решење које одговара Србији. И тачка“, рекао је Лавров на заједничкој конфренецији за новинаре након разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.

Дачић је навео да Србија није у стању да заштити национални и државни интерес без подршке Русије.

„Русија је наш највећи пријатељ, Русија је стална чланица Савета безбедности УН и, на пример, одлука о пријему Косова у УН не може бити донета јер не мозе да прође СБ УН“, рекао је Дачић.

Он је навео да је Београду битна помоћ Русије и других пријатеља у вези са чланством Косова у другим организацијама. Додао је да ће се вршити притисак на Србију да попусти и настави дијалог без укидања таксе.

Дачић је указао да Србија неће повлачити никакве потезе, ако се говори о трајном решењу Косова, без консултација са Русијом.

Лавров је говорећи о спољној политици Београда навео да поштује одлуку Србије да буде војно-неутрална држава, што, по његовој оцени, доприноси миру и стабилности у Европи, као и да цени сарадњу Србије са ОДКБ.

Шеф руске дипломатије је казао да очекује наставак притисака администрације САД на Београд у решавању косовског проблема, да се достигне „што је могуће више“ до следећих избора.

Дачић и Лавров су потписали међувладин програм сарадње у области културе, образовања, науке, спорта и омладинске политике за наредне две године.

„Настављамо дијалог Србије и Русије“

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас на почетку сусрета са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем да се наставља интензивни дијалог Србије и Русије који су зацртали председници две земље.

„Имамо добру могућност да наставимо разговор како да појачамо напоре како би унапредили сарадњу, укључујући и координацију у спољној политици“, рекао је Лавров.

Дачић је казао да је непосредан повод његовог доласка у Москву обележавање 140 година од отварања прве српске дипломатске канцеларије у Руској империји.

Он је подсетио да је прошле године обележено 180 година од успостављања дипломатских односа две земље, и да то говори о „дугој традицији наших односа“.

„Можемо рећи да и данас имамо изванредне политичке односе и да може само да радује висок ниво нашег политичког дијалога“, рекао је Дачић, додајући да се очекује, уколико је то могуће, сусрет председника Александра Вучића и Владимира Путина на самиту у Кини.

Извор: СРБски ФБРепортер

Напиши коментар