Линта: На данашњи дан пре 78 година основана НДХ чије је смисао уништавање СрбаПредседник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Србије Миодраг Линта подсетио је данас да је на данашњи дан прије 78 година, 10. априла 1941. године, у Другом светском рату основана злогласна усташка Независна Држава Хрватска, чији је смисао постојања био да уништи Србе.

Смисао постојање те нацистичке творевине био је да „уништи Србе монструозним убијањем и присилним покатоличењем. Обележја НДХ су били бројне јаме, логори и друга места убијања по Лици, Далмацији, Кордуну, Банији, Славонији, Срему, хрватским градовима, Босни и Херцеговини“, истакао је Линта.

Како се наводи у саопштењу Савеза Срба из региона, он је подсетио да је на подручју НДХ било више од 1.000 стратишта српског народа од којих многа после рата нису обележена.

Линта је посебно указао да су једино „у тој монструм држави постојали организовани логори за децу“ и да је „у НДХ, према подацима који још нису коначни, убијено 75.000 деце млађе од 14 година“.

15 дана по оснивању монструозне НДХ дошла је забрана за ћирилицу

Подсетио је и да су споменици којима је обележен део стратишта, срушени или уклоњени од стране хрватског режима Фрање Туђмана и муслиманско-хрватских власти у БиХ.

„Србија има националну и патриотску обавезу да коначно оснује Меморијални центар као место гђе ће се озбиљно и систематски проучавати геноцид који је НДХ починила над српским народом. На тај начин Србија би се барем једним делом одужила нашим жртвама и послала јасну поруку да их никад неће заборавити“, додао је Линта.

Он је рекао да, поред тога, Србија треба да тражи да се на достојан начин обележе сва места страдања српског народа из времена НДХ, да се ексхумирају и сахране посмртни остаци српских жртава из стотина велебитских и херцеговачких јама и да се исплати правична одштета жртвама геноцида и њиховим потомцима од стране Републике Хрватске.

Навео је и да је неопходно да се уради музејска поставка у Спомен-подручју Јасеновац која би показала историјску истину о злочину над Србима, Јеврејима и Ромима, као и да је злочин почињен окрутним масовним убијањем, заснованом на расним законима и усташкој идеологији.

Извор: РТВ


Напиши коментар