Монтенегрини се гаде на српску азбуку, али не на традицију њене писмености


Навијачи Србије пред утакмицу са Црном Гором са паролм „поздрава“

Свако ће вам у Ријеци Црнојевића рећи да је ту штампана „прва српска књига“. Баш тако, тим ријечима. Но, данас је у Црној Гори други адет.


Поводом 525 година од штампања Октоиха првогласника и 500 година од штампања првих књига Божидра Вуковића Подгоричанина, организована је трибина о црногорском ћирилиском штампарству. Истим поводом, отворена је изложба илустрација првих књига.

Дакле, Црна Гора која је српску азбуку протјерала из свих државних институција, а највише из Радио-телевизије Црне Горе, просвјете и културе; обиљежава то што је прва књига штампана у њеним границама, при том јој лицемјерје што ту исту азбуку прогони, уопште не смета. Синдром који смо већ видјели у случају Николе Тесле или Петра Прерадовића.

Није проблем Монтенегринима српско наслијеђе, поријекло и традиција, већ је проблем што нема никакво друго, па ћемо се правити блесави и пренебрегавати да су се и Његош, а и краљ Никола Петровић, изјашњавали као Срби…

Од октоиха до С́ и З́

На штампање Октоиха првогласника из 1494. године треба да гледамо као на један од најзначајнијих датума у црногорској историји. Мисију штампарије Црнојевића, наставиће почетком 16. вијека најпознтији Подгоричанин Војвода Божидар Вуковић. Не смијемо заборављати њихову улогу и значај за црногорску културу, поручено је са трибине посвећене црногорском ћирилском штампарству.

„Црногорски штампари 15. и 16. вијека својим су цивилизацијским искораком оставили насљеђе које морамо чувати за долазеће генерације, да би на њему градили свој културни идентитет, национално достојанство и самопоштовање“, казао је Иван Ивановић из Матице црногорске.

Снажне су и велике поруке из наше прошлости, али имају смисла само ако их свака генерација изнова протумачи и прихвати као своје, због тога су важни овакви јубилеји, истичу организатори.

Прочитај још: Црна Гора: Ћирилица на крсту

Предсједник Матице црногорске Драган Радуловић казао је: „Тек у сагласју порука из прошлости са вриједностима савременог свијета коме тежимо успостављају се живе, идентитетске и културне везе које један народ држе на окупу а његову будућност чине изгледнијом и просперитетнијом”.

Посвећеност драгоцјених личности за црногорску културу и историју, као што су Ђурађ Црнојевић, Штампар Макарије и Божидар Вуковић, према ријечима министра културе Александра Богдановића „мора нам представљати инспирацију и данас“.

„Поготово што у овом све глобалнијем свијету није лако наћи идеалан модел за очување културних и идентитетским посебности“, рекао је Богдановић.

Прочитај још: Црна Гора: Посланици владајуће коалиције против заштите ћирилице

Трибина и изложба дио су манифестације Божидар Вуковић Подгоричанин, коју реализују Главни град Подгорица и Матица Црногорска.

Извор: Фронтал


Напиши коментар