Немачки посланик: НАТО треба расформиратиПосланик Бундестага Александар Ној позвао је на распуштање НАТО-а, који је „показао своје право лице“ током бомбардовања Југославије и у рату у Авганистану.

Према његовим речима, НАТО је данас претња глобалној безбедности, и у том смислу Алијанса се мора распустити.

У интервјуу немачком порталу „Фрехетслибе“, Ној је навео да Алијанса користи војну силу само да би заштитила своје „империјалне интересе“, систематски кршећи норме међународног права и подстичући војне сукобе.

Током протеклих деценија, Алијанса је „показала своје право лице“, истиче Ној, наводећи примере бомбардовања Југославије и рата у Авганистану. Посланик је нагласио да је то неопходно окончати, тако да партија „Леви“ захтева да Немачка напусти Северноатлантску алијансу, а да се НАТО распусти и уместо тога створи колективни систем безбедности уз учешће Русије, која би као главни циљ прогласила разоружање.

Коментаришући ову изјаву, руски политиколог Николај Димлевич истиче да је Алијанса, на првом месту, дериват војноиндустријског комплекса САД, иза кога стоји капитал од неколико билиона долара.

„Генерални менаџер војноиндустријског комплекса САД — Доналд Трамп, постављен је да наменску индустрију јача, развија и пумпа новцем, по могућности, из земаља НАТО-а. Земље НАТО-а, као што је Пољска, ширећи страхове о ’руској војној претњи‘, покушавају да створе повољне услове за премештање америчких нуклеарних капацитета и и оружја на своју територију. А посланик Бундестага, који је позвао на распуштање НАТО-а, говори да таква претња не постоји и да њима нису потребне америчке паре — Немачка је самодовољна земља, једна од водећих светских економија“, каже Димлевич.

Експерт каже да је САД потребно да мистификују „руску претњу“, како би оправдале своје потезе и богатиле се.

„Изјава о преформатирању НАТО-а управо се чула из једне од водећих земаља европског континента. Међутим, не треба очекивати да ће се та организација сама расформирати, а прича о ’претњи Русије‘ је потребна да би се ширио страх и богатио војноиндустријски комплекс САД“, закључио је Димлевич.

Немачки политиколог Александар Рар је у изјави за руске медије рекао да већина Немаца жели да подржи политику нормализације односа са Русијом, али је оценио да такви позиви о распуштању НАТО-а имају само „морални значај“.

Извор: sputniknews


Напиши коментар