Нови Пазар: Угљанин тражи називе улица по Аћиф-ефендији, Ругови, Демаћију


Архифска фотографија: Исламски симболи на капиjи цркве у Новом Пазару. Фото: sandzacke.rs

Одборници Странке демократске акције Санџака напустили су заседање градског парламента након што је гласовима већине одборника са дневног реда скинута тачка о промени назива градских улица.

У образложењу се наводи да предлог одлуке који је достављен Скупштини на разматрање није испоштовао законску процедуру, преноси Танјуг.

Како јавља „Индекс онлајн“, спорна су имена улица која је предложила СДА Санџака, а то су Адем Демаћи, Ибрахим Ругова, Шабан Полужа и Аћиф-ефендија, те поједини чланови сјеничке конференције.

У образложењу таквог предлога, СДА је навела да је Аћиф-ефендија био оснивач и председник бошњачке партије Џемијет, народни посланик у Скупштини Краљевине Југославије, начелник Новопазарског среза, али и „организатор одбране Новог Пазара од четничких напада и заштитник српског цивилног становништва“.

Бошњачко национално веће је покренуло поступак његове рехабилитације, али судски процес још није завршен.

Након што тај предлог није уврштен у дневни ред, одборници СДА напустили су заседање, а мало након тога и представници СПП странке Муамера Зукорлића.

Шеф одборничке групе Странке правде и помирења (СПП) Јахја Фехратовић оценио је да је напуштање седнице одборника СДА Санџака почетак раскола у њиховој коалицији са Санџачком демократском партијом (СДП).

Он је у изјави за Радио „Сто плус“ казао да ће тај раскол, нервоза и несугласице између две владајуће партије имати дубоке последице по функционисање већине поготово јер се, како је навео, налазимо у предизборном стању.

„Није искључено и да је ово све добро осмишљена прича у којој је СДА Санџака хтела да назове улице у Новом Пазару по неким људима, али да, ето, други нису дали. Хтели су да консолидују своје бирачко тело које је у осипању, јер је већина грађана схватила да се ради о популистичкој и безидејној политици која нема никакву будућност“, казао је Фехратовић.

Иначе, предлог СДА је одбијен, јер није у складу са процедурама, које прописују Статут Града и Закон о локалној самоуправи.

Према тим процедурама сви предлози, ма од кога долазили, морају најпре да буду упућени скупштинској Комисији за давање назива улица, а да се затим о њима изјасне Бошњачко национално веће и градски Савет за међунационалне односе и на крају да добију сагласност од Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Због свега тога, чак и да је Скупштина данас усвојила предлог СДА, он не би имао никакав формално-правни значај. На основу тога, не би било могуће заиста променити називе улица у адресном регистру, заправо грађани не би добили нове адресе у личним картама.

Седница скупштине града је прекинута а наставак се очекивао у 18 часова јавља „Индекс онлajн“.

Власт у Новом Пазару чине: СДП, СНС, СДА и СНП док је СПП у опозицији.

Прочитај још: Српска страдања у старом Расу

Извор: sputniknews


Напиши коментар