Проф. Мајкл Чосудовски: Југославију је Вашингтон разорио 1974. године


Мајкл Чосудовски / Фото: Новости

Срби су највећи и једини државотворни народ Балкана који зна шта је држава. Тзв. побједници у тим ратовима немају чиме да се хвале, јер нису они војно тријумфовали; У Хрватској командовали су амерички генерали; У БиХ је Западна војна алијанса имала огромну помоћ обавјештајних служби исламских држава; На Косову је већину прљавог посла одрадио НАТО, а исламисти нешто мањe.


Одлуку да се уништи Југославија званично је донио Вашингтон још 1974. године, у вријеме Ричарда Никсона, а крвави дио посла су обавиле западне обавештајне агенције на челу са ЦИА, казао је у интервјуу за Новости канадски геополитичар и професор Мајкл Чосудовски, оснивач угледног Центра за истраживање глобализације “Global research“.

Геополитичар који живи и ствара у Канади, рођени Швајцарац са јеврејским и руским коријенима, открива да је неколико година касније – тачније 1981. године, Реганова администрација разрадила документ у ком стоји да Југославија треба да се демонтира и то из економских разлога.

Тадашњи моћници Свјетске банке и Међународног монетарног фонда су процијенили да им не треба успјешна социјалистичка земља као пример да тржишна привреда успјева и у социјализму.

“Зато је у вашој земљи економска криза направљена 1981, док је 1989. и 1990. доживјела експанзију. Национализми су дошли у исто вријеме, и ту су западне обавјештајне агенције имале пресудну улогу, па су вјешто искористиле нерашчишћене рачуне из Првог и Другог свјетског рата између два највећа народа у СФРЈ“, објашњава канадски професор.

У ратном сукобу који је уследио, главну ријеч су водили странци, који су, тврдите, трасирали пут тзв. побједницима?

– Срби су највећи и једини државотворни народ Балкана који зна шта је држава. Тзв. побједници у тим ратовима немају чиме да се хвале, јер нису они војно тријумфовали. У Хрватској, од „Медачког џепа“ до „Олује“, командовали су амерички генерали, окупљени око приватне војне компаније МПРИ, а са хрватском војском је садејствовао НАТО. У БиХ је Западна војна алијанса имала огромну помоћ обавјештајних служби исламских држава, богатих нафтом. На Косову је већину прљавог посла одрадио НАТО, а исламисти нешто мање.

Сарадња Американаца и иранског фактора у БиХ је посебна прича?

– У америчком Конгресу републиканци су водили истрагу против Клинтонове администрације недуго после афере „Левински“. Резултати истраге назване „Афера Иран-Босна“, указују на то да је политику САД у БиХ лично одобрио Бил Клинтон на предлог Ентонија Лејка, тадашњег шефа америчке кровне обавештајне агенције (НСА). Главни оперативац стратегије на терену је био амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, који је био заслужан за јачање иранског утицаја у БиХ. Галбрајт је из Хрватске, преко Шефка Омербашића, првог имама у Загребу, модификовао исламски војни фактор у БиХ.

Када је 1997. завршена истрага у Конгресу САД, шта се догодило?

– Представнички дом Конгреса је поднио кривичну пријаву против Лејка и Галбрајта, али је све заустављено. Испоставило се да нису само демократе у администрацији шуровале са терористима, већ и републиканци. Све је заташкано.

Говорите о тзв. независности Косова као о „нонсенс концепту“?

– Тамо на власти нема никог ко није криминалац. Ужасавам се од помисли да себи морам да персонализујем тзв. јунаке косовске државе, од Тачија, преко британског генерала Џексона, до Бернара Кушнера.

Суд у Хагу је, упркос свему, направио слику рата према којој су Срби главни кривци за све?

– О Хашком трибуналу мислим све најгоре. Зато и цитирам документа релевантних извора према којима су најстрашније злочине у БиХ починили исламисти, са пуном подршком Запада.

Бивши предсједник Србије Слободан Милошевић вас је звао да му будете први свједок одбране на суду у Хагу?

– Он је моје књиге о исламском тероризму, Ал каиди и повезаности западних сила са исламским фанатицима, називао „пиштољ који се дими“ и користио је њихове дјелове у својој одбрани. Пристао сам да будем свједок одбране, али нисам изашао на суд јер сам био против Милошевићеве идеје да се сам брани. Он је несумњиво био паметан човек, али у судници су му били потребни адвокати.

Чосудовски каже да је током ратних деведесетих на страни Хрвата ратовала плаћеничка приватна војна компанија МПРИ, састављена од бивших високих официра америчких оружаних снага.

– Иста компанија је током рата у Босни имала помоћ Ал каиде и Иранске обавјештајне службе и борила се на страни муслимана. Удружени, поново су против Срба дјеловали неколико година касније, 1999. године на Косову и Метохији.

Извор: ИН4С


Напиши коментар