Србин Горан Томашевић добио је, као члан тима Ројтерса, Пулицерову наградуФоторепортер Горан Томашевић добио је, као члан тима Ројтерса, Пулицерову награду за 2019. годину.

За живописну и запањујуц́у визуелну причу о стремљењима, очају и туги миграната док су путовали у САД из Централне и Јужне Америке ове године Пулицера су добили Ројтерсови фоторепортери, међу њима и један Србин.

Београђанин са тренутним боравиштем у Истанбулу, Горан Томашевић (50) једна је од фоторепортера Ројтерса, који су за свој посебно успешан рад добили чувену „Пулицерову награду“.

„Сад имам и то“
У изјави за РТС Томашевић је рекао да му је једино та награда недостајала, као и да је до сада добио све азијске и европске награде за фотографију. Томашевић је награду добио за серију фотографија из Хондураса. „То је серија фотографија о криминалним бандама које контролишу већи део Латинске Америке. Направљена је у граду Сан Педро Сула који је први по стопи убистава у свету“, навео је Томашевић.

За задатак за који се добија таква награда није ни лак ни лагодан говори и сам опис награђене Горанове фотографије – „петао пролази поред мртвог тела члана банде Барио-18 у Сан Педро Сули (Септембар 28, 2018/Горан Томашевић)“.

Томашевић је већ награђиван за своје фотографије ратова и револуција, од Балкана, преко Ирака, Либије, Авганистана, до последњег у Сирији. Свакодневно живот својом визуром је дочаравао и из Јужног Судана, Пакистана, Мозамбика… а онај спортски и са Олимпијада и фудбалског Мундијала.

У свет се отиснуо после сликања ратова за локалне листове у распаду Југославије, и од 1996 је члан Ројтерса. За ту фирму агенцију је сликом покривао и НАТО бомбардовање Београда, али и као једини фоторепортер који ради за стране медије, и конфликт на Косову.

Извор: Глас Србије


Напиши коментар