Србија важна тачка на Новом путу свиле


Министар спољних послова Ивица Дачић, Fото Tанјуг/Зоран Жестић

Пекинг ће следеће недеље бити у центру пажње међународне заједнице, а Република Србија је спремна да пружи свој допринос успеху међународног форума „Појас и пут“ који је ван сваке сумње један од најзначајнијих ове године, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је подсетио да је пре недељу дана у Дубровнику одржан Осми самит премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе, на коме је учествовала председница Владе Србије Ана Брнабић.

„А, свега недељу дана нас дели од Другог међународног форума ‘Појас и Пут’ у Пекингу (25-27. априла 2019), на коме ће учествовати председник Републике Србије Александар Вучић, поред 37 других шефова држава и влада, представника 137 земаља и 80 међународних организација, као и око две хиљаде делегата на разним нивоима“, навео је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Додао је да га радује интензитет са којим се заједнички развија сарадња са пријатељском Кином, као и другим земљама региона и шире међународне заједнице, укључене у иницијативу председника Си Ђинпинга „Појас и пут“. Оценио је да је реч о једној о најзначајнијих иницијатива у модерној историји човечанства.

„Желим да нагласим да Србија придаје велики значај механизму сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, коју прожима иницијатива ‘Појас и пут’, унапређујући везе у области економије, инфраструктуре и енергетике, здравства, медија, културе, науке, просвете, спорта, туризма, сарадње региона и градова и сарадње у међународним организацијама и форумима. Посебно смо задовољни због чињенице што је Београд, у оквиру сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, током претходне године био домаћин две значајне манифестације – Трећег састанка министара саобраћаја и Састанка градоначелника престоница, одржаних октобра 2018, a у 2019. години Србија ће бити домаћин важног састанка о сарадњи Кина-ЦИЕЗ у области иновација“, рекао је мнистар Дачић,

Поручује да је Србија на европском континенту једна од важних тачака Новог пута свиле.

„Геостратешки положај отворио је нашој земљи могућност да буде једна од тачака укрштања Новог пута свиле и Експресне поморско-копнене линије Кине и Европе, чији ће симбол бити нова брза железница између Београда и Будимпеште, са којом и друге државе у региону изражавају интерес за саобраћајно повезивање“, оцењује Дачић.

Дачић је у говору нагласио одличне билатералне односе, свеобухватно стратешко партнерство и традиционално пријатељство које постоји између Републике Србије и НР Кине.

Конференцију организују Факултет безбедности и Амбасада Народне Републике Кине.

Извор: РТС


Напиши коментар