Србија на јесен домаћин Конференције о иновацијама у оквиру иницијативе „Појас и пут“


Министар Ненад Поповић потписује споразум са кинеском компанијом Цхина роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) око изградње Српско-кинеског индустријског парка у Борчи

Србија ће ове јесени бити домаћин министарске конференције о иновацијама у оквиру иницијативе „Појас и пут“, на којој ће учествовати 17 министара из земаља Централне и Источне Европе задужених за ресор иновација, као и министар за науку и технологије Кине.

То је потврђено је на састанку који су данас у Пекингу одржали министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар за науку и технологије НР Кине Ванг Зиганг.

Поповић је истакао да билатерална сарадња двеју земаља сваке године напредује захваљујући одличним односима председника Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђипинга. Он је изразио посебно задовољство због развоја односа двеју земаља у области иновација и дигиталних технологија.

Министар је указао да ће Србија заједно са Кином у Београду градити највећи и најмодернији индустријски парк у јужној Европи. Према његовим речима, Србија ће реализацијом тог пројекта постати један од најважнијих технолошких партнера Кине у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

Министар за науку и технологије Кине Ванг Зиганг истакао је да ће његово Министарство тежити да подстакне што већи број кинеских високотехнолошких компанија да буду присутне у индустријском парку у Београду.

Он је подвукао значај области иновација, науке и технологија за будућност билатералних односа Кине и Србије, указавши да Кина и Србија имају заједничку радну групу за подизање капацитета двеју земаља у области иновација, као и комитет за образовање и науку.

Поповић и Ванг су истакли спремност двеју земаља да у будућности још интензивније раде на удруживању иновационих и научних потенцијала, посебно у областима вештачке интелигенције, интернета ствари, роботике…

Министар Поповић је изразио захвалност Кини на принципијелној подршци очувању територијалног интегритета Србије по питању Косова, истакавши да ће Србија наставити да доследно пружа подршку политици „једне Кине“.

Прочитај још: Дојче веле: Главни производ Кине у Источној Европи је нада

Фото: Кабинет Министра за иновације
Извор: sputniknews


Напиши коментар