Танасковић: „Захтеви против лобирања значе да је наша спољна политика у тој области била успешна“


Фото: РТС

„Тражити од Србије да не лобира против пријема Косова у међународне организације или признавања Косова, потпуно је ван памети“, каже бивши амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

„Ти захтеви нас могу и обрадовати, јер сведочи да је наша спољна политика у тој области била успешна“, рекао је Танасковић за Тањуг коментаришући лицитирање да се међу темама и у Берлину 29. априла, може наћи и захтев да Београд прекине са лобирањем за повлачење признања Косова, против чланства у Интерполу и Унеску.

Додаје да почевши од 2015. године када Косово није успело да се, каже, угура у Унеско, па све до данас, Приштина нема много успеха у освајању међународних организација.

Примећује да је то изазвало приметну нервозу и у Приштини, а и код њених покровитеља који упркос веома интензивном, понекад чак и бруталном лобирању не успевају у својим намерама.

Танасковић каже да је сасвим јасно да се у овом тренутку ситуација у вези са решавањем косовског питања веома заоштрила, превасходно услед све веће супротстављености САД, с једне, и Русије са друге стране на укупном геополитичком плану.

„У тренутку када се ситуација у вези са решавањем питања Косова веома заоштрила изражавају се и неке недипломатске ствари које се иначе не би говориле“, каже Танасковић и додаје да има и много спиновања, односно лансирања непроверених вести и спекулација о постојању различитих планова, рокова… како би се испипао пулс друге стране

„Ту се та велика игра игра, то је веома тешко за нас , али истовремено ствара одређене шансе и маневарски простор да минимум својих интереса у овом тренутку остваримо и ако ништа друго да се цео процес настави на начин који нама може давати веће изгледе. Чини ми се да је то максимум, а говорити о неким краткорочним решењима је потпуно илузорно“, наводи Танкосић.

Извор: Танјуг


Напиши коментар