Удружење „Јасеновац“ писало УН: Усташтво се враћа у Хрватску


Архивска фотографија

Удружење логораша „Јасеновац“ Београд упутило известиоцу за људска права генералног секретара УН писмо у ком упозорава на рехабилитацију усташтва у Хрватској.

Како пише „Политика“, међу најмање 50 случајева којима удружење аргументује своје тврдње, нашло се овогодишње избацивање „Дневника Ане Франк“ из обавезне лектире у хрватским школама.

Удружење, поред осталог, подсећа и на случај из јуна 2013. године, када се на насловној страни часописа „Војна повијест“, који хрватско Министарство образовања препоручује за часове историје у основној и средњој школи, нашао Јуре Францетић, командант Црне легије из Другог светског рата.

„Ово је, међутим, списак насумично издвојених случајева, а било их је вероватно десет пута толико“, каже за „Политику“ почасни председник овог удружења Милинко Чекић.

Удружење позива Башеле да се супротстави „стално нарастајућој организованој, јавној и несметаној демонстрацији неонацизма у Европи, али посебно неусташтва у Хрватској“.

Како објашњава Чекић, акценат је стављен на случајеве који највише утичу на децу и омладину.

„Ми, над чијим породицама је почињен злочин геноцида од стране НДХ у Другом светском рату, указујемо посебно на опасност од појаве реафирмације нацизма и фашизма у Републици Хрватској“, поручили су чланови Удружења логораша „Јасеновац“.

Извор: Танјуг


Напиши коментар