„National Interest“: Инвазија НАТО-а под руководством Вашингтона на Балкан


Београд 1999. године, графит на француској амбасади

„Западне државе су 1990. године саопштиле председнику СССР Михаилу Горбачову да неће ширити НАТО на исток, међутим, касније је то обећање било игнорисано“, пише амерички магазин „National Interest“. Убрзо, Алијанса се умешала у сукобе на Балкану.

Како се наводи, недуго пре распада СССР председник САД Џорџ Буш старији, премијерка Велике Британије Маргарет Тачер, председник Француске Франсоа Митеран, канцелар Немачке Хелмут Кол, као и шефови дипломатија тих држава обећали су Москви да бивше државе Варшавског договора нец́е ступати у Северноатланску алијансу.

Прочитај више о томе како је Запад преварио Русију: Проширење НАТО-а: Шта је чуо Горбачов

НАТО је био изгубио разлог свог постојања након нестанка „совјетске претње“ и 1993. године су се у САД чули позиви да се, или промени правац делатности, или да се укине. Те пароле су имале „снажан ефекат вуду магије“ која је добила облик инвазије НАТО-а под руководством Вашингтона на Балкан.

Даље „претварање НАТО-а у зомбија“, пише лист, десило се 1994. године када је Алијанса иницирала програм „партнерство за мир“ за сарадњу са земљама које нису чланица организације. Тада су се Пољска, Чешка и Мађарска и практично цела источна Европа постројиле на на прагу Алијансе, јер су им САД обец́але војну помоц́ против „руске претње“.

Своју улогу, нагласио је магазин, одиграли су и избори у САД 1996. године када су се и Бил Клинтон и његов противник Боб Дол заложили за ширење НАТО-а.

Лист наводи да Русија ’90-их година није представљала претњу, нити је било разлога за размишљање да се она може вратити.

Ипак, Клинтон и амерички сенатори су били очарани могушношћу да се направи прави историјски избор и перспективом да се сакупи што више новца за кампању.

Осим тога, за ширење Северноатланске алијансе су били заинтересовани и произвођачи оружја, пошто им је ступање нових држава у организацију обећавало нове наруџбине.

Прочитај још: Геополитика НАТО пакта: бескрајни рат

Сада, наводи лист, у Алијансу намерава да ступи Грузија која је постала војни протекторат САД.

– Ако амерички председник Доналд Трамп не жели да Москва види у Грузији будуц́у платформу за напад на Русију, треба једноставно да каже „не“ – закључио је аутор чланка.

Прочитај још: Џозеф Ченг: „Распад НАТО-а био би позитиван за цели свет“

Извор: Vestionline


Напиши коментар