БиХ: Девастиран храм Пресвете Богородице код Купреса


Купрес, Доње Вукосавско – девастирана православна црква /Фото: РТРС

Непознати вандали полупали су током протеклих празника сва стакла и девастирали унутрашњост храма Благовештења Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско, код Купреса у ФБиХ.


Свештеник у овој цркви Марко Ђурић каже да је овај храм национални споменик, споменик културе, те да је срамота што га вандали већ неколико пута скрнаве.

– Према полицијском извештају насилници су пошто су полупали све прозоре, ушли у цркву и начинили штету унутар цркве – истакао је свештеник Марко.

Каже, да јесте причињена материјална штета, али и да је срећа у несрећи то што црква још није у потпуности завршена, па није била ни опремљена.

– У овој цркви имамо једном годишње службу, после које не остављамо у њој вредне ствари. У овом месту нема ни много српског становништва – рекао је свештеник.

Црква Благовештења Пресвете Богородице, саграђена давне 1863. године, један је од најстаријих хришћанских храмова у овом делу БиХ, који је проглашен за национални споменик културе.

Једини је од укупно четири православна храма на Купрешкој висоравни који није срушен до темеља у протеклом рату у БиХ.

Пошто је у Другом светском рату била оштећена, црква је обновљена 60-их година, док је на овим просторима службовао садашњи Епископ шабачки господин Лаврентије.

На око три километра од храма налази се само пет до шест од предратних око 100 српских кућа.

This slideshow requires JavaScript.

Извор: РТРС


Напиши коментар