Вулин: Хоће ли тужилаштво да реагује на „Дане капетана Лешија“?Министар одбране Александар Вулин питао је јуче шта је потребно тужилаштву да реагује у случају манифестације којом се у Бујановцу три дана слави Ридван Ћазими, комадант ОВПМБ, терориста и доказани убица.

Вулин је подсетио да је недавно забрањена пројекција филма „Балканска међа“ у Дому културе у Бујановцу и то под, како каже, срамним образложењем да би се тиме могла узнемирити осећања Албанаца у Бујановцу:

– А сада се организује слављења терористе и руководство Општине не брине да ли ће Срби тиме бити узнемирени.

Ридван Ћазими Леши – Учествовао је у борбама на подручју Хрватске и БиХ ратујући против Срба, а борио се и у редовима Ослободилачке војске Косова, где је био под командом Адема Јашарија, чију је слику држао у свом штабу у Кончуљу. Командовао је групом од 600 до 700 терориста која је извршила највише терористичких напада током сукоба на југу Србије.Овај крволог убијен је 24. маја 2001. године током сукоба ОВ ПМБ и Здружених снага безбедности на брду Гури гат (Црни камен) код Великог Трновца који је трајао од 11.30 до 15.00 часова. Убијен је снајперским хицем .

Џип у којем је убијен Ридван Ћазими – Леши 24.маја 2001

Добио је и свој музеј који је отворен 26. новембра 2012. године у Великом Трновцу (да, у Србији). Подигли су га локални Албанци уз помоћ албанске дијаспоре. У њему су изложене личне ствари капетана Лешија – фотографије, униформа, оружје као и џип у коме је убијен.

Извор: Новости


Напиши коментар