Министар за регионални развој: Дефинисаће се нова позиција села и у Уставу Србије


„Ако пољопривредницима не омогућимо да живе на својим имањима будућност 630.000 породичних домаћинстава у којима живи 1,4 милиона становника ће бити крајње неизвесна и они ће морати да одлазе“

Министар задужен за регионални развој Србије Милан Кркобабић рекао је да ће његов кабинет заједно са стручњацима и представницима Одбора за село у Српској академији наука и уметности (САНУ) дефинисати нову позицију села у Уставу Србије.

Он је новинарима пред почетак округлог стола „Системи задруга и сеоска самоуправа у Србији“ у САНУ, рекао да су локалне заједнице најпозваније да преузму одговорност и решавају проблеме на селу.

„Интересантно је да има челника општина који никад нису били у сопственим селима“, рекао је Кркобабић.

Истакао је да императив оснивања задруга произилази из реалности да су поседи на југу Србије, у рубним, брдско-планинским и пограничним подручјима мали, у просеку 2,4 хектара и зато је неопходно удуживање у пољопривредне задруге како би се увећале парцеле, а пољопривредници постали робни произвођачи.

„Ако пољопривредницима не омогућимо да живе на својим имањима будућност 630.000 породичних домаћинстава у којима живи 1,4 милиона становника ће бити крајње неизвесна и они ће морати да одлазе“, оценио је Кркобабић.

Већ сада се, како је рекао, празне читава подручја на југу Србије, али и у Војводини, у делу према румунској и хрватској граници.

„Немамо много времена, морамо да радимо и зато ће најбољи стручњаци САНУ, заједно са нама који се бавимо политиком и представницима задружних савеза имати изузетно тежак задатак да повуку конкретне потезе“, рекао је Кркобабић.

Најавио је да ће се основати Национални тим за спас села Србије и донети низ мера, поред формирања задруга, младим пољопривредницима ће се уступати до 50 хектара државне земље, укинуће се и порез на додату вредност и све таксе да би се оживела привредна активност у брдско-планинским подручјима.

Председник Одбора за село САНУ академик Драган Шкорић рекао је да ће се сагледати стање и утврдити којим путем се може стабилизовати село, вратити вера у њега и спречити одлазак становника, нарочито младих.

„Треба да омогућимо да се добровољно укрупне имања и да имамо напредну пољопривреду и села која могу да се такмиче са развијеном Европом“, рекао је Шкорић.

Извор: Н1


Напиши коментар