На поклон плацеви за викендице у селу подно Суве планине


Село смештено на обронцима Суве планине; фото: Фејсбук страна село Штрбовац

Село Штрбовац једно је од најудаљенијих села у бабушничкој општини које дели судбину свих планинских села на југу Србије. Стари мештани умиру, а њихови потомци одавно су отишли “трбухом за крухом” да живе и раде у градовима. Ипак, како би макар мало оживели место, људи пореклом из овог села одлучили су се да поклоне плацеве свим заинтересованим који би ту изградили викендицу или кућу.

У селу на обронцима Суве планине живи тек двадесетак старијих становника. У медијима се најчешче помињу када падне велики снег, па се болесни мештани одводе до болнице у акцијама Горске службе спасавања.

Међутим, неколицина мештана дошла је на идеју да покрену акцију поклањања плацева људима који никад нису живели у Штрбовцу, како би ту изградили место за одмор, на свежем планинском ваздуху и далеко од градске вреве.

Заинтересовани се већ јављају и распитују за услове, а како каже Штрбовчанин Владица Јовановић, који тренутно живи у Нишу, људи желе и да купе напуштене куће како би их преуредили у ту створили кутак за себе.

Јављају се људи, имамо групу на Фејсбуку где качимо слике села и све везано за наше село. Мештани који живе, али и они који су родом уз Штрбовца, а и даље имају имовину у селу, желе да поклоне плацеве сваком добронамерном човеку – каже Јовановић.

Иако живи у Нишу, сваки слободан тренутак корисити да са другарима посети село својих родитеља.

Од Ниша је удаљено 55 км и потребно је око сат времена аутомобилом да се стигне. Људи се полако враћају, макар викендом. Има засада лешника и воћњака, мало се ради, а мало се и одмара на свежем планинском ваздуху – каже Јовановић.

Пут преко Гаџиног Хана је у солидном стању, док је пут из Бабушнице, иако село територијално припада овој општини, готово непроходан. Овим путем могуће је доћи само теренским возилом.

Штрбовчани се традиционално окупљају за 1. мај, а како каже Јовановић, ове године било је највише људи до сада, те је упознао оне који никад нису били у том селу, а који су чули за акцији поклањања плацева, те су дошли да се лично увере у лепоте сувопланинског села.

Сами средили село

Исељавањем мештана, престало се и са улагањем у инфраструктуру села. Ипак, самоорганизовали су се и отворили рачун на који прикупљују новац који улажу у сређивање села.

Средили смо мост на реци Ропот који се налази на граници двеју општина. Раније, чим би пала већа киша, вода би га однела, а сада, након неколико дана радова, мост је стабилнији и нема проблема са преласком – каже Јовановић.

У сређивању моста имали су малу помоћ општина Бабушнице и Гаџиног Хана, али већину материјала су сами финансирали. На наменски рачун за сређивање села новац уплаћују Штрбовчани који живе широм Србије, али и они из иностранства.

Тим новцем сређена је и зграда школе. Саграђена је 1936. године и била је у катастрофалном стању. Иако нема више ђака, сада смо је комплетно средили како би је користили сви мештани – објашњава он.

Фасада је сређена, нова стакла су на прозорима, постављени су нови олуци, те је сада потпуно функционална и већ је коришћена за прославу 1. маја.

Ту није крај радовима у селу, још неки проблематични путеви су сређени, а сеоске улице од скора су и засијале. Мештани су скупили новац и за сијалице, делимично је помогла и бабушничка Општина, а Електродистрибуција их је прикључила на мрежу.

Сређено село још само чека заинтересоване госте који би дошли подно Суве планине и ту себи створили место за одмор или за, још боље, живот.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар