Обнова Немањиних задужбина у куршумлијском крајуОве године обележава се осам и по векова подизања првих Немањиних задужбина у Куршумлији и осам векова аутокефалности српске православне цркве. У години јубилеја покренута је иницијатива за обнову ових светиња.


Манастир Светог Николе налази се на брду изнад Куршумлије одакле се пружа поглед на град који је некад због белих кровова светиња носио име Беле Цркве. Под заштитом је државе као споменик културе од изузетног значаја.

„Карактеристичан је и по троделном олтарском простору и јужном анексу који је вероватно био предвиђен за гробно место ктитора. Централни део такође, карактеристичан је и по начину градње где је сваки други ред опеке увучен унутра“, каже Драган Симић, историчар уметности.

Црква Светог Николе сматра се прототипом Рашке градитељске школе. Ово је први немањићки манастир који је имао свој типик.

„Одавде, с овог места Стефан Немања почео је да уједињује племена и почиње да ствара државу. Почео је тако што је прво направио овај манастир који је иначе старији од Ђурђевих ступова па онда све даље“, наводи Слободан Милетић, старешина цркве у Куршумлији.

Овде је Свети Сава сместио седиште епископије и благословио првог верника.У години када се обележава осам ипо векова првих Немањиних задижбина покренута је иницијатива за обнову манастира Св.Николе и Пресвете Богородице, који се налази у непосредној близини, а који је Стефан Немања саградио за своју жену Ану.

„Жеља нам је да управо због велике, историјске, културне, али и туристичке вредности ова два манастира обновимо, да се изграде пратећи конаци код манастира Св.Николе и Свете Богородице,доведе се братство, односно сестринство, јер уколико сагледавамо саме чињенице, дефинитивно у том делу ова два манастира морају имати примат“, наводи Славиша Јовановић из организационог одбора за обнову манастира.

У Куршумлијском крају налази се више од 70 духовних светиња које представљају важно културно наслеђе, али и место које радо посећују туристи.

Извор: РТС


Напиши коментар