Парастос војницима ЈНА страдалим у Тузланској колони


Архивска фотографија места масакра над војницима ЈНА у Тузли

Парастосом испред Спомен-костурнице на бијељинском гробљу на Пучилама почело је обележавање 27 година од масакра који су муслиманске снаге извршиле над 59 војника ЈНА у Тузланској колони.

Помену страдалим у Тузланској колони присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик председика Републике Српске Миладин Драгичевић, посланици у Народној скупштини и представници Срба у заједничким органима БиХ, пренео је РТРС.

Обележавање 27 година од убиства припадника ЈНА у Тузланској колони организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“ извршен је из заседе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина и 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране и „Зелених беретки“.

Извор: РТВ


Напиши коментар