Руска влада донела одлуку о отварању Српског културног центра у Москви


Фото/Илустрација: Sputnik / Јевгенија Новоженина

Руска влада је одобрила споразум о отварању Културног центра Србије у Москви чији ће основни задаци бити реализација програма билатералне културне и научно-техничке сарадње.

„Одобрити пројекат споразума између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о оснивању и условима рада културно-информативних центара. Наложити Министарству спољних послова да одржи преговоре са српском страном и након постизања договора да потпише споразум у име Владе Русије“, наводи се у одлуци објављеној на порталу руске владе.

У предлогу споразума стоји да „у складу са принципом реципроцитета, руска страна оснива руски центар науке и културе у Београду, а српска страна оснива културни центар Србије у Москви“, наводи се у одлуци.

При том ће, у складу са документом, руски центар у српској престоници бити правни наследник културног центра СССР, односно Русије, а српски центар ће бити отворен први пут.

Како се наводи, основни задаци културних центара биће реализација програма билатералне хуманитарне, културне, научно-техничке сарадње, подршка дијаспоре, помоћ у изучавању језика, развој међурегионалне сарадње.

Извор: Бета


Напиши коментар