Сарадница Вилијама Вокера: Занемео је кад је чуо да се не слажем са бомбардовањем


Вилијам Вокер у Рачку

Норма Браун, некадашња чланица америчке дипломатско-посматрачке мисије и мисије ОЕБС-а, каже да су мисије биле параван за војну операцију.

Она је додала да су те мисије биле „средства за прикупљање војних информација у припреми за бомбардовање“ тадашње СРЈ, чему се она противила, пише Блиц.

Она је додала да је у мисији ОЕБС-а, где јој је шеф био Вилијем Вокер, с којим је већ радила у Бироу за латиноамеричке послове, била главни политички извештач и тада је приметила многе ствари које јој се нису свиделе.

„То је пре свега био широко распрострањен презир према Русији. Затим, постојале су гласине о састанцима усред ноћи измеду кључних чланова НАТО мисије и ОВК“, изнела је Браунова. Она је рекла да се није сагласила с Вокеровим закључком о случају Рачак, који је искоришћен као повод за НАТО бомбардовање.

О томе је говорила и у немачком документарном филму „Све је почело са једном лажи„, када је рекла да хуманитарне кризе „није било на Косову пре почетка бомбардовања“.

Касније је написала и есеје о америцкој политици и бомбардовању Србије које је назвала „првим случајем неоинтервенционизма“ који је „унапред припремљен и изведен под изговором“.

Браунова је за „Блиц“ описала и како је Вокер реаговао када је сазнао да она није одобравала бомбардовање.

„Када смо се срели након неког времена, када се све завршило и када је сазнао да нисам била сагласна са америчким бомбардовањем, занемео је. Он није имао појма како је све оно што сам опазила утицало на мене“, рекла је Норма Браун.

Прочитај још:

„Масакр у Рачку“ била представа која је послужила као изговор за бомбардовање
Јавно признање, Рачак је манипулација

Извор: Б92


Напиши коментар