Срамота Скупштине Србије: Закон „о породиљама“ и даље на чекању!


Фото: lobi-info.rs

Пораст броја становника Србије, односно популациона политика, један је од прокламованих приоритета власти у овој земљи. На недавном митингу у Београду, председник Србије Александар Вучић управо је пораст наталитета означио као најважнији циљ у време његовог мандата.

Исто је поновио и у понедељак увече, након разговора са врхом Српске православне цркве.

Али, када је реч о конкретним корацима, држава ту каска за оним што прокламује. Да би се наталитет повећао, непходно је побољшати услове живота, повећати број радних места, дати младима шансу да заснују породицу, да купују јефтиније станове…

Уз то, свим породиљама треба омогућити новчану надокнаду док су на породиљским одсуствима. А да би се ово потоње остварило неопходно је то усвојити у законској процедури. Међутим…

Упркос најавама ресорног министра Зорана Ђорђевића да ће предлог Измена и допуна Закона о финансијској подршци породицама бити на дневном реду Скупштине Србије у првој половини ове године, то се, извесно је, неће догодити. Питање је и да ли ће посланици о овим изменама успети да расправљају и на јесен.

Татјана Мацура из Иницијативе „Маме су закон“ каже да не верује да ће се о овом закону расправљати пре јесени, као и да не очекује да се нешто конкретно догоди пре децембра, када почне расправа о буџету за 2020. годину.

„Судећи према најавама ресорних министара, промене ће бити козметичке, а не суштинске и њима неће бити обухваћена највећа група жена које су оштећене овим законом. То су, пре свега, жене које немају 18 месеци радног стажа у континуитету и породиље које су радиле ‘на црно’ или су годинама волонтирале у некој фирми“, каже Татјана Мацура за „Политику“.

Према оцени Мацуре, предложене измене закона односиће се само на жене са високим примањима, које су по новом обрачуну добијале три уместо пет просечних плата и на пољопривреднице од којих законодавац захтева да имају осигурање на 24 месеца, за разлику од одталих породиља, које су за остваривање накнаде за породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета морају да имају осигурање 18 месеци.

Иницијатива „Маме су закон“, која је организовала неколико протестних скупова у Београду и другим градовима Србије, тражи измену оних тачака закона који угрожавају породиље које су радиле мање од 18 месеци у континуитету, мајке предузетнице, мајке које имају децу са инвалидитетом, децу која су рођена као треће и четврто дете у породици пре 1. јула, а имају мање од десет година и мајке које зарађују више од три републичке плате.

Предлог овог удружења је и да ниједна породиља не сме да прима надокнаду мању од „минималца“ у Србији.

Извор: Мондо


Напиши коментар