Хрватска телевизија: НДХ „није била фашистичка“, а усташе су „хрватска војска“


Фото: ХРТ

Документарац „Магнум кримен 1945“, који блајбуршке жртве не третира као нацистичке квислинге, већ као људе који „беже од комуниста“ и негира да је Независна Држава Хрватска била фашистичка творевина добио је ударни термин на Хрватској телевизији.

У том филму усташка војска назива се – хрватском, а један од интервјуисаних сведока прича о свом брату, усташком војнику, и каже да је он „био наш, хрватски војник“.

У филму се протура теза да НДХ није била ни нацистичка ни фашистичка и као аргумент наводи да у њој „никада није основана ниједна фашистичка странка“.

Истовремено, тврди се да су Хрвати, „преко свог усташког покрета, пробали да искористе историјску прилику и добију државу“.

У филму говоре и корифеји данашње хрватске шовинистичке деснице Златко Хасанбеговић и Бруна Есих.

Аутор филма је Нада Пркачин, бивши новинар ХРТ-а, која сада ради на „Лаудато телевизији“ и са гостима води дијалог о „прекрасном усташком поздраву `За дом спремни`“.

У једној емисији Пркачинова је СДП-ове заступнике назвала „Милановићевим псима“.

Након реаговања дела јавности и захтева за објашњењем, које је упутио портал „Телеграм“, ХРТ је саопштио да је овај филм купљен зато што нису имали новијих филмова на тему догађаја у Блајбургу, те да се ради о теми од јавног интереса.

Архивска фотографија: Са ранијих комеморација усташама у Блајбургу

На Блајбуршком пољу 18. маја биће одржан помен страдалим квислинзима, пре свега усташама и домобранима, који многи аустријски и европски медији називају „највећим окупљалиштем неонациста од краја Другог светског рата„.

Прочитај још: Драгослав Бокан: Страшна је и језива хрватска судбина

Извор: Независне


Напиши коментар