Београд добија споменик деспоту Стефану ЛазаревићуИницијативу за подизање тог споменика покренуо је заменик градоначелника Београда Горан Весић, у својству грађанина


Београд ће добити споменик деспоту Стефану Лазревићу који ће се налазити на простору између улица Гундулићев венац, Дринчићеве и Палмотићеве улице. То је одлучено на седници Скупштине града.

Иницијативу за подизање тог споменика покренуо је заменик градоначелника Београда Горан Весић, у својству грађанина. Одборници су усвојили и решење о образовању одбора за подизање овог споменика.

Деспот Стефан Лазаревић је био син и наследник српског кнеза Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову 1389. године, и књегиње Милице. На почетку своје владавине, 1393. године, Стефан је носио титулу кнеза, а када је напунио 16 година мајка му је предала државу на управљање. Српски деспот је постао 1402. године.

У својој задужбини, манастиру Ресава (сада Манасија), организовао је Ресавску преписивачку школу, а осим биографских, писао је и књижевне радове. Од мађарског краља добио је на управљање Београд, који је прогласио главним градом Србије. Умро је 1427. године.

Извор: Нови стандард


Напиши коментар