Већ 900 година породица Андровић чува крст првог српског владара-свеца Св. Јована Владимира (ВИДЕО)Празник Свете Тројице  – Духови – традиоционално је свечано прослављен на планини Румији изнад Бара, у црквици која је посвећена управо овом празнику.

Румија, 16.06.2019.

Празничну литургију служио је парох барски, протојереј Јован Пламенац уз молитвено учешће великог броја вјерника.

Већ традиционално, као и сваке године, организована је Литија са крстом Светог Јована Владимира која је у молитвеном ходу кренула од манастира Светог Сергија Радоњешког  у два часа послије поноћи. Литија је дошла на врх Румије у 5:30 да би у 6:00 почела служба Божија.

На крају свете службе, отац Јован је заблагодарио свим присутним вјерницима који су својим присуством увеличали ово славље и који чувају традицију својих предака да на овај дан излазе на врх планине Румије како би се помолили Светој Тројици.

“Ову цркву је изградила љубав, нада и вјера наших предака који су још од давнина, вјековима доносили камење на овај врх, како би се некад порушена црква опет обновила. То је била њихова нада и љубав и ми смо у ово наше вријеме доживјели да се та њихова нада и љубав оваплоти у обнови ове цркве. Она је узрасла на жртви ловћенске капеле а на тој жртви је узрасла и цијела наша Црква а нашом личном жртвом ми ћемо ову Цркву и сачувати, јер је то она Црква за коју је Господ рекао да је ни врата пакла неће надвладати”, истакао је отац Јован.

Послије литургије на превоју испод врха Румије организоване су традиционалне игре у витешким вјештинама а након тога приређена је и трпеза љубави у манастиру светог Сергеја Радоњешког.

Извор: Митрполија Црногорско – приморска

У наставку погледајте документарни филм о породици Андровић чуварима крста Св. Јована Владимира. Већ 900 година он је у власништву породице, и тешкоће које је породица имала кроз векове, као и искушења, приликом чувања овог јединственог симбола, су сликовито приказани у филму. Снимање филма је трајало скоро 7 година.

Аутор и Редитељ : Миљан Гогић
Монтажа: Бранко Максимовић
Сценарио : Драган Леверда, Миљан Гогић
Продуцент: Миљан Гогић
Продукција: 4СЕ Синема
Трајање : 42 мин.


Напиши коментар